Edifici Plaça de la vila, 11
Gironella

Plaça de la vila, 11. 08600 Gironella

Sara Simon Vilardaga

Edifici d'habitatges construït entre mitgeres amb una façana afrontada a la plaça de la Vila, una segona i tercera que afronta a les escales que s'orienten vers el carrer Baixada del Castell, la tercera façana és estreta, ja que treballa com a paret mitgera amb la finca veïna que disposa de la façana enretirada. L'edifici s'articula en alçat en planta baixa i dos pisos, amb un semisoterrani amb accés des de la Baixada del Castell a causa del desnivell de la parcel·la. La coberta és de teules formant tres vessants que desguassen a les tres façanes de l'edifici. La principal, afrontada a la plaça de la Vila, disposa, a la planta baixa, d'una botiga amb aparadors de disseny simple, una finestra i la porta d'accés a la caixa d'escala que és del tipus tarja rectangular on hi ha inserida una reixa de ferro de forja amb les inicials "R V". A la primera planta es localitza una balconada amb llosa d'obra amb dues obertures (porta i finestra) i una barana de ferro de forja amb barrots helicoïdals que incorporen senzills motius florals i la figura geomètrica d'un cercle com a motiu decoratiu. El segon pis disposa de dues finestres amb emmarcaments d'obra de maó vist que emfatitzen la llinda i l'ampit que son comuns a ambdues finestres. A la façana que s'orienta vers la Baixada del Castell hi destaca una tribuna situada a nivell del primer pis i que ocupa gairebé tota l'amplada de la façana; destaca per tractar-se d'una estructura de tribuna realitzada amb fusta i vidre, la part superior amb vidres de colors a manera ornamental, tot i tenir un tractament senzill aporta un tret distintiu a l'edifici. Al nivell superior, disposa d'una sola obertura simple que obra a un balcó, aquest disposa de barana de les mateixes característiques descrites anteriorment a la façana principal. La façana del darrera, que en part treballa com una paret mitgera, s'observen dues obertures a nivell de la planta semisoterrani (una porta estreta i un balcó ampitador al damunt) i dues senzilles finestres a nivell de la darrera planta. Els paraments exteriors de tot l'edifici estan revestits amb arrebossat simple amb unes lleugeres incisions que imiten un enrajolat comú. Els ràfecs de les cobertes es força pronunciat i suportat per caps de bigues vistes.

Els tractament de les façanes i els materials que en configuren els diversos elements indiquen una cronologia de principis de segle XX per aquest edifici. De fet, l'immoble es situa dins l'estructura del casc antic de Gironella, en part de l'àrea de configuració urbana més antiga, davant l'església vella de Santa Eulàlia i a tocar de les restes de l'antic castell i muralla de Gironella. És un punt central de la vila, que ha sofert gran nombre d'afectacions i modificacions al llarg dels anys. Les característiques de l'edifici actual podrien situar-se en el context de reformes de la plaça de la Vila. En concret a inicis del 1910 la plaça s'amplià i modificà, tasques que es complementaren el 1913, i al llarg del 1914 es realitzaren actuacions de millora com plantada d'alguns arbres. Tot i això, posteriorment, vers el 1929, es tornarien a iniciar algunes modificacions a la plaça, moment que podria coincidir amb les obres d'actuació a l'edifici ja que és quan es documenta la compra i enderroc, per part de l'Ajuntament, de dues cases adossades a llevant de l'edifici consistorial, i que comportà una modificació i actuació urbanística en aquesta zona.

-BUSQUETS I CASTELLA, J.; MONTAÑÀ, D.; PUJOL, J.; SERRA, R.: (1999): Gironella. Notes històriques. Calaf: Edicions del Centre d'Estudis de l'Associació Cultural El Vilatà del Berguedà, Col·lecció L'Escambell, núm. 12.