Dolmen de les Comes
Navàs

Bages
    Sector sud-oest del terme municipal. Antic terme del castell de Torroella, parròquia de Sant Salvador de Torroella.
    Emplaçament
    Entre Palà Vell i Palà Nou de la variant en surt una pista forestal en direcció a Riols. Cal seguir-la uns 3 km fins a una cruïlla on surt el camí cap a Migjorn.
    441

41.86811
    1.74009
    395441
    4635900
    08141 - 229
    Prehistòric
    Neolític
    Edats dels Metalls
    XXV aC-XII aC
    Molt arrasat. Només en queden unes poques lloses.
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 26.BARP. Nivell 1. Integral.
    CCAA 11718
    08140A013000470000IT
    Jordi Piñero Subirana

Sepulcre megalític del tipus dolmen, de dimensions discretes, situat en una esplanada al costat d’un camí. Només en resten unes poques lloses; concretament, dues lloses verticals, orientades en sentit nord-sud, acompanyades d’un bloc més petit que forma angle recte. En l'excavació que s’hi va practicar a principis del segle XX s’hi van documentar restes òssies humanes en molt mal estat i alguns fragments ceràmics. Com és habitual, el dolmen devia tenir el seu túmul. Però en l’estat actual ni tan sols s’intueix.

En zones properes hom hi ha localitzat restes òssies i ceràmica gruixuda grollera, però fora de context, així com una tomba excavada a la roca, probablement alt-medieval (Tombes de les Comes).

Aquest dolmen fou excavat per Serra i Vilaró en companyia de mossèn Canal a la dècada de 1920. En aquells moments només conservava dretes cinc lloses de diferents mides. En aquest moment es va realitzar una planta del megàlit i es va dibuixar també la ceràmica documentada. Quan fa pocs anys es va arranjar el camí que porta a la casa de Migjorn es van tombar les lloses del dolmen que després Josep Duarri i altres afeccionats de Palà de Torroella van tornar a col·locar al seu lloc.

Informació facilitada per Josep Duarri, de Palà de Torroella

ALMAGRO, M.; SERRA RÀFOLS, J.; COLOMINAS, J. (1945). Carta arqueológica de España. Província de Barcelona. Madrid. CSIC.

CURA, Miquel (1980). “Guia arqueològica del Bages”. El Bages. Aproximació al medi natural i humà de la comarca. Centre Excursionista de la Comarca de Bages, Granollers, Manresa.

DAURA, A; GALOBART, J (1982). “L’arqueologia al Bages”, 1r volum. Les Fonts. Quaderns de Recerca i Divulgació, núm. 5. Col·legi Doctors i Llicenciats. Manresa, p. 64; 73.

DAURA, A., GALOBART, J., PIÑERO, J. (1995) L’arqueologia al Bages. Col·lecció monografies, núm. 15. Centre d’Estudis del Bages. Manresa.

PIÑERO, J. (1994).  Inventari del Patrimoni Arquitectònic i Històric de Navàs". Ajuntament de Navàs. Fitxa núm. A. 29.

SERRA I VILARÓ, J. (1927). La civilització megalítica a Catalunya. Contribució al seu estudi, Solsona.