Custòdia de l'església de Santa Maria i Sant Brici
La Palma de Cervelló

  Baix Llobregat
  Pl. de l'Església
  Emplaçament
  Guardat en una de les dependències de l'església Santa Maria i Sant Brici.
  97

  Coordenades:

  41.41192
  1.97041
  413951
  4584997
  Número de fitxa
  08905 - 42
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Restringit
  Religiós
  Titularitat
  Privada accessible
  Parròquia de Santa Maria i Sant Brici
  Autoria de la fitxa
  Xavier Esteve Gràcia

  Custòdia d'or i plata, amb forma de sol. El peu és circular, i tant aquest com la tija, també circular, són platejats i finament ornamentats amb motius geomètrics i florals gravats i repujats. Sobre el peu, a la base de la tija, també gravada, hi ha la imatge de Jesucrist. La tija presenta un primer nus, que limita la part decorada de la mateixa, per sobre del qual la tija ja és llisa. Una mica més amunt, un segon nus, de tendència esfèrica, novament decorat amb elements vegetals gravats i una línea de perles perimetral. Dues fulles de palma de plata encerclen el disc solar, daurat i rodejat de feixos de raigs de la mateixa longitud. Al centre del disc hi ha centrat un estoig circular de vidre (vericle), encerclat per dues bandes de pedreria. La primera són perles, mentre que a la segona hi ha parts de joies, majoritàriament arracades, fruit de les donacions dels fidels.

  Al culte catòlic, és la peça d'or, o altre metall preciós, on es col·loca l'hòstia, després de consagrada, per a adoració dels fidels.

  La custòdia és fruit de les aportacions d'objectes d'or i de plata que en una missió, posterior a la Guerra Civil, varen donar els veïns. En un taller d'orfebreria els metalls preciosos es van fondre per donar forma a aquest objecte i, així mateix, s'hi incrustaren part de les joies i pedres precioses.