Cuasacs
Santa Maria de Merlès

Sector oest del terme municipal
    A 900 metres per pista forestal de la carretera BV-4406, punt quilomètric 15'500.

Dolent
    No conserva la teulada i parts dels murs de càrrega es troben derruïts. Ja es trobava en aquest estat abans de l'important incendi de 1994.
    Jordi Compte i Marta Homs

Cuasacs és una masia situada en un punt elevat sobre la carena anomenada de la Mussolera, a l'extrem oest de la vall de la riera de Merlès.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions parcialment aterrada, formada per un volum principal de planta pràcticament quadrada i una estructura de grans dimensions situada uns metres a l'oest del volum principal. L'edifici, de planta baixa, primer pis i probablement també golfes (la part superior està completament derruïda), està bastit amb murs de maçoneria de pedra, amb carreus treballats delimitant les cantonades i emmarcant algunes de les obertures. La teulada, actualment inexistent, era de doble vessant.
    La façana principal, orientada al sud-est, té un gran esvoranc a la part central del mur de càrrega. Únicament conserva una obertura, a l'extrem inferior esquerre, emmarcada amb monòlits de pedra treballada i reformada amb maó.
    La façana nord-est també conserva únicament una obertura, a nivell de primer pis.
    La façana nord-oest té una cantonada diferenciada integrada al mur denotant una ampliació. A la part esquerra hi ha un forat al mur de càrrega i a la dreta, dues petites obertures a nivell de planta baixa.
    La façana sud-oest conserva únicament una obertura, emmarcada amb monòlits de pedra treballada i reformada amb maó, a nivell de primer pis.
    A uns metres al sud-oest hi ha els vestigis d'una estructura de maçoneria de pedra de grans dimensions on probablement es trobaven la pallissa i les corts de la masia. Originalment tenia dos nivells i era de dimensions més grans que el volum dedicat a l'habitatge.