Crist Majestat de Santa Maria de Lluçà
Lluçà

Museu Episcopal de Vic. Plaça Bisbe Oliba, 3. Vic

XII
    Museu Episcopal de Vic. Plaça Bisbe Oliba, 3, 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

El Crist Majestat prové de l'església de Santa Maria de Lluçà. Es tracta d'una creu i una talla de fusta d'àlber policromada que tenen les mesures següents: Creu, 149 x 109,5 x 2,8 centímetres; Crist, 86 x 83,5 x 17 centímetres. La figura de Crist apareix vestida amb la túnica de color blau, i amb els ulls oberts amb una actitud serena sense sofriment, pròpia de la iconografia del Crist en Majestat desenvolupada a Catalunya a partir de la segona meitat del segle XII. Aquesta iconografia representa el símbol de Jesucrist triomfant sobre la mort. La creu, conservada fragmentàriament, porta la inscripció llatina "Jesús Natzarè rei dels Jueus" a la part frontal, i al revers s'hi representa la figura de l'anyell de Déu i el símbol apocalíptic del bou de Sant Lluc.

La referència de registre d'aquest element al Museu Episcopal de Vic és: MEV 83. La imatge s'ha extret del llibre: Guia de les col·leccions del Museu Episcopal de Vic.

El Crist Majestat de Santa Maria de Lluçà va ser una de les primeres obres d'art que va entrar a formar part del fons del Museu Episcopal i es va mostrar al costat dels frontals romànics provinents del Bisbat de Vic a l'Exposició Universal de Barcelona de l'any 1888.

AADD (2003). Museu Episcopal de Vic. Guia de les col·leccions. Treballs Gràfics S.A. Fitxa documental de Majestat de Santa Maria de Lluçà. MEV. 83. Museu Episcopal de Vic.