Mare de Déu de Santa Maria de Lluçà
Lluçà

Museu Episcopal de Vic. Plaça Bisbe Oliba, 3. Vic

XII
    Museu Episcopal de Vic. Plaça Bisbe Oliba, 3, 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

La Mare de Déu prové de l'església de Santa Maria de Lluçà. Es tracta d'una talla de fusta d'àlber amb restes de policromia que té les dimensions següents: 96 x 35 x 35 centímetres. Iconogràficament segueix el model bizantí conegut com a Maiestas Mariae o Sedes Sapientiae (Tron de la Sabiduria). Segons aquest model iconogràfic la figura de la Verge fa bàsicament de tron de l'infant Jesús, avui perdut, el qual originàriament estava situat al bell mig de la falda de la Mare. Les grans dimensions d'aquesta talla responen al fet de provenir d'un monestir marià, en el qual vers l'any 1160 es va constituir una canònica agustiniana, data que podria coincidir amb el moment de la realització d'aquesta escultura.

La referència de registre d'aquest element al Museu Episcopal de Vic és: MEV 1958. La imatge s'ha extret del llibre: Guia de les col·leccions del Museu Episcopal de Vic.

La Mare de Déu de Santa Maria de Lluçà va ingressar al Museu de Vic abans de l'any 1893.

AADD (2003). Museu Episcopal de Vic. Guia de les col·leccions. Treballs Gràfics S.A. Fitxa documental de Marededéu de Santa Maria de Lluçà. MEV. 1958. Museu Episcopal de Vic.