Creu-pedró de Sant Andreu de Gurb
Gurb

A 950 metres per pista asfaltada de la carretera BV-4601, punt quilomètric 3'400

Les inscripcions estan quasi completament erosionades
    Bisbat de Vic. c. Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Jordi Compte

La Creu-pedró de Sant Andreu de Gurb es troba situada uns cinquanta metres al nord-oest de l'església de Sant Andreu de Gurb, al costat d'un dels camins veïnals que condueix a l'església.
    Es tracta d'una creu de poc més de tres metres d'alçada formada per diversos monòlits de pedra amb motllures i altres elements geomètrics i coronada amb una creu de ferro forjat, també decorada amb elements geomètrics. Concretament la creu està formada per una base quadrada d'uns 150 centímetres per banda sobre la que hi ha un gran bloc quadrat d'uns 105 centímetres d'amplada, amb una inscripció erosionada, entre la que s'intueix una data del segle XVIII o XIX. Sobre aquest bloc hi ha un bloc allargat convex, també amb una inscripció erosionada, i un monòlit ovalat sobre el que reposa la creu de ferro, coronant tota l'estructura.

La creu-pedró de l'església de Sant Andreu de Gurb, ubicada al nord-oest de l'església era utilitzada en diverses litúrgies quan s'hi anava en processó.