Creu-pedró de la Casanova de Lluçà
Lluçà

Sector central del terme municipal
    A 20 metres de la carretera BV-4341, punt quilomètric 14'700

Jordi Compte i Marta Homs

La creu-pedró de la Casanova de Lluçà es troba situada al sud de l'església de Santa Maria de Lluçà i uns metres a l'est de la Casanova de Lluçà i de la carretera BV-4341. Es tracta d'una creu-pedró formada per tres monòlits de pedra treballada. El monòlit inferior es troba col·locat a mode de pilar, és de secció quadrada de 28 per 28 centímetres i té una alçada de 70 centímetres. Sobre aquest, hi ha un monòlit central que partint d'una base estreta a la part inferior s'eixampla formant un espai quadrat a sobre de 60 per 60 centímetres. Al mig d'aquesta petita plataforma quadrada hi ha el tercer monòlit, de forma troncocònica i una alçada de 31 centímetres, essent més ample a la base que al capdamunt. Sobre aquest hi ha una creu de ferro forjat d'uns 50 centímetres d'alçada.

La creu-pedró del Pedró, situada al nord de l'església de Santa Maria de Lluçà, i la creu-pedró que es troba uns metres davant l'església tenen exactament les mateixes característiques i dimensions que aquesta, la del Pedró amb una data inscrita al monòlit inferior. Totes tres creus formen un eix sud-nord.

Antigament i durant la festa major es feia una processó des de l'església fins a la creu-pedró. Aquesta processó es troba documentada a finals del segle XIX i fins a mitjans del segle XX.

BACH, Mn. Àngel (2003). Engrunes de l'arxiu parroquial de Santa Maria de Lluçà. Parròquies del Lluçanès.