Creu-pedró del Pedró
Lluçà

Sector central del terme municipal
    A 350 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 13'900

Jordi Compte i Marta Homs

La creu-pedró del Pedró es troba situada al nord de l'església de Santa Maria de Lluçà i uns metres al nord de la casa coneguda com el Pedró, al costat d'una bifurcació de pistes forestals. Es tracta d'una creu-pedró formada per tres monòlits de pedra treballada. El monòlit inferior es troba col·locat a mode de pilar, és de secció quadrada de 28 per 28 centímetres i té una alçada de 70 centímetres. A cada cara del monòlit hi ha una xifra inscrita, originant la data de 1892. Sobre aquest, hi ha un monòlit central que partint d'una base estreta a la part inferior s'eixampla formant un espai quadrat a sobre de 60 per 60 centímetres. Al mig d'aquesta petita plataforma quadrada hi ha el tercer monòlit, de forma troncocònica i una alçada de 31 centímetres, essent més ample a la base que al capdamunt. Sobre aquest hi ha una creu de ferro forjat d'uns 50 centímetres d'alçada.

La creu-pedró de la Casanova de Lluçà, situada al sud de l'església de Santa Maria de Lluçà i la creu-pedró que es trba uns metres davant l'església tenen exactament les mateixes característiques i dimensions que aquesta. Totes tres creus formen un eix sud-nord.