Creu del Cucut
Sant Julià de Vilatorta

A uns 75 m al sud-oest de la Caseta del Gili.

I-II
    L'estructura externa del forn fou destruïda després de ser excavada.
    Sí, CC.AA.: 2637
    Virgínia Cepero González

Es tracta d'un centre d'explotació ceramista datat en el període alt imperial romà, entre els segles I i III dC. El jaciment es troba en un marge, al costat del camí que va des de Vilalleons a Taradell.
    Segons la bibliografia consultada, a principis del segle XX, fou objecte d'una intervenció arqueològica per part dels membres del Museu Episcopal de Vic, que van excavar un forn de planta circular amb murs de pedra i una tàpia d'uns 0,25 m de gruix. Aquesta estructura fou destruïda posteriorment.
    A les seves proximitats es van documentar un tester, un clot amb acumulacions de ceràmica defectuosa, mal cuita o abonyegada.
    S'hi han recollit una gran quantitat de materials arqueològics, corresponents en major part a fragments de teules i pondus de secció rodona i circulars.
    Només una intervenció arqueològica a la zona possibilitaria l'obtenció de més dades sobre el jaciment.

Durant la visita a l'indret, degut a que es tracta d'una propietat tancada, no es va poder accedir a l'àrea de les troballes, pel que les fotografies són fetes des d'una certa distància.

- GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1990). Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya (Sant Julià de Vilatorta).
    - GUDIOL i CUNILL, J. (1907). L'Ausa romana i el seu temple. Vic: Gazeta Montanyesa, p.59.
    - GUDIOL i CUNILL, J. (1920). La nova instal·lació ausetana. Vic: Editorial Balmesiana, p.15.
    - MOLAS i FONT, M. D. (1975). La comarca de Osona. Problemática de su iberización y proceso de romanicación a través de su carta arqueológica. Tesi de llicenciatura. Inèdita, p.199.