Cova del Gegant o Cau de la Guilla
Sant Julià de Vilatorta

El Gili
    A uns 250 m sobre el mas Gili, prop del camí rural de Sant Julià a Vilalleons.

Prehistòric
    Sí, CC.AA.: 2639.
    Virgínia Cepero González

Es tracta d'una cova natural situada al bell mig del bosc, a uns 200 m de la masia el Gili, en direcció a llevant. És de difícil localització ja que s'hi accedeix mitjançant una petita boca, de 0,3 m d'amplada per 1 m d'alçada, a flor del terra i entre dos blocs de gres diaclasats.
    Està formada per un conjunt de galeries hipogees i es desconeix el seu recorregut total, però sobrepassa els 125 m. L'amplada mitjana de les galeries és de 1,5 - 2 m i la seva alçada notable permet passar-hi dret.
    L'any 1984, l'arqueòleg Josep Castany Llussà va descobrir materials arqueològics en circumstàncies fortuïtes. Segons l'autor de les descobertes (vegeu bibliografia), després d'unes persistents pluges i, degut a la poca profunditat de les galeries respecte al nivell del bosc, es van formar petits degotalls al terra sorrenc d'alguns sectors de la cova, que van fer aparèixer materials arqueològics a nivell superficial.
    Entre aquests vestigis destaca una peça dental i diversos fragments ceràmics amb decoracions d'estil epicardial de "bigotis", associats a nanses de tipus montboló vertical, botons d'os sense secció trapezoïdal amb perforació en V doble i decorats amb petits cercles, així com diverses ascles de sílex sense retocar.
    La cova no ha estat mai objecte d'una excavació arqueològica sistemàtica i, tot i que les troballes podrien correspondre a una necròpolis neolítica, només una intervenció arqueològica permetria obtenir més informació.
    Tanmateix, no es pot descartar una possible relació d'aquest jaciment amb la Pedra del Gili o el Bolet, ja que es troben a molt poca distància.

- CASTANY I LLUSSÀ, J.; GUERRERO I SALA, Ll. (1985). "La cova del Gegant de Vilalleons. Una necròpolis prehistòrica a Osona", dins Ausa vol. 11, núm: 112-113, Vic: Patronat d'Estudis Ausonencs, p.329-344.
    - GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1990). Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya (Sant Julià de Vilatorta).