Creu de terme
Copons

  Anoia
  Carrer de Vilanova, 3, 08289
  Emplaçament
  Dins l'edifici de la rectoria i del magatzem municipal
  430m

  Coordenades:

  41.63649
  1.51917
  376664
  4610476
  Número de fitxa
  08071-89
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Regular
  La creu està desmuntada i falten algunes peces que en formaven part.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 5641
  Accés
  Sense accés
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Copons
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Es tracta de les restes de la creu de terme de Copons, guardades a l'espera de poder realitzar la seva reconstrucció. Només es conserva íntegrament la part superior de l'estructura, formada per la creu pròpiament dita i un petit fust poligonal amb basament motllurat. La creu és grega i presenta les aspes motllurades. També es conserven alguns trams de la columna central poligonal que l'aixecava. Totes les restes conservades són de pedra, estan fragmentades i no presenten un bon estat de conservació.

  La creu estava formada per un basament esglaonat format per quatre graons, damunt del que s'assentava una columna poligonal monolítica que sostenia la creu. Coronant la columna hi havia el basament de la creu pròpiament dita, que era poligonal i estava decorat amb figures bíbliques.

  Albert Bastardes publica en la seva obra una foto de l'any 1914 on es veu la creu de terme original de Copons, situada a la cantonada sud-est del Pla de Missa, al costat de la rectoria. El mes d'octubre de 1934, la creu fou destruïda com a conseqüència dels fets ocorreguts durant la proclamació de l'Estat Català per part del president de la Generalitat, Lluís Companys. La creu va ser erigida de nou després de la Guerra Civil (1936-1939), pels voltants de l'any 1954, i fou situada en el mateix punt del Pla de Missa (unes imatges publicades al número 5 de la revista Camí Ral en donen fe). Finalment, sembla ser que durant les obres de construcció de la nova sala polivalent del poble (entre els anys 2005 i 2006), la creu fou malmesa i les peces quedaren a la intempèrie fins que finalment es van poder recuperar i actualment es troben guardades tant a la rectoria com al magatzem de la brigada municipal.

  BASTARDES I PARERA, Albert (1983). Les creus al vent. Barcelona: Editorial Millà, p. 41, làm. 255. Copons. Plànol urbà / Guia d'interès. Copons: Ajuntament de Copons, 2000. IPA (1991). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, Copons. PUJABET, Maria; MUSET, Assumpta; SERRA, Ramon (1998). "Referències". Camí Ral. Butlletí informatiu i d'opinió Vila de Copons, núm. 5, p. 12. RIBA I GABARRÓ, Josep (1991). "Copons". A Josep M. TORRAS I RIBÉ (coord.). Història de l'Anoia. Manresa: Edicions Selectes, v. 1, p. 362.