Cova Tendra
Matadepera

Torrent dels Abeuradors

Jordi Montlló Bolart

La Cova Tendra o de la Tendra està situada al vessant hidrogràfic esquerra del Torrent dels Abeuradors, en el sector de Ponent del Pujol, i al sud de la Carena dels Monjos. L’indret on se situa és ombrívol, i malgrat tenir un corriol que hi passa per sobre, la cavitat passa totalment desapercebuda. Està situada en un pany de paret argilós d’uns sis a set metres d’alçada. L’acció de aigua de pluja que llisca pels costats fins arribar al torrent, tot just al davant i el pes de la vegetació que hi creix al damunt han provocat un lleuger enderroc a nivell de la façana que li dona, de llum, la imatge d’una boca somrient amb i el nas al damunt.. L’alçada màxima al seu interior arriba al metre d’alçada, mentre l’espai interior és tot just d’uns dos metres de costat. Entrant a mà esquerra, hi ha un petit nínxol o cocó.

Al davant mateix, la solera de pedra del llit del torrent permet travessar a l’altre costat. Malgrat l’espessor de la vegetació, s’hi observen com a mínim dues cassoletes o cadolles excavades naturalment a la roca; la situada al nivell inferior, és més gran, plena d’aigua ennegrida per la fullaraca.  La profusió de bardisses impedeix observar si hi ha modificació humana (com la construcció d’un muret de retenció, o excavació manual de la pedra), però en tot cas, serien aquestes cassoletes i probablement d’altres que han donat nom al torrent. Les cassoletes o cadolles són depressions formades en roques sorrenques o granits , originades sobre irregularitats en el fons de la vall d’un riu o torrent, que retén l’aigua, produint-se una meteorització.

Tot i que el Torrent dels Abeuradors s’inicia gairebé a tocar del municipi de Terrassa, a Matadepera, el torrent, que segons l’ICGC rep del nom de Torrent del Salt, és popularment conegut com dels Abeuradors.

Segons sembla, la Cova Tendra era un punt de trobada de vinyataires, calcinaries i carboners, i fins i tot, els picapedrers de la pedrera de l’Angelet sovintejaven l’indret travessant per un corriol que baixava fins a la cova. Aquest lloc, emboscat i malmès per les motocicletes de motocròs, fou en altres temps un lloc de repòs. També era un punt d’aigua que quedava emmagatzemada en les cassoletes que l’erosió ha excavat en el llit de pedra del torrent i que va acabar per donar-li nom.

Aquesta partida de terra hauria rebut el nom de “La Tendra”, tal vegada per la tipologia de terra, tal vegada pel sobrenom d’una veremadora de Can Gorina. En el dietari de Francesc Gorina i Riera, s’esmenten dos pagaments a La Tendra: un de 5 rals el 14 d’octubre de 1855 i un altre, per la mateixa quantitat, el 23 de novembre de 1856.

COMASÒLIVAS i FONT, Joan (2003). Dietari de Francesc Gorina i Riera, pagès de Matadepera, 1841-1904. Curial Edicions catalanes. Publicacions de l’Abadia de Montserrat.