Cova d'en Barramon
Mediona

    Alt Penedès
    Al sud del nucli urbà, a la cinglera de les Pereres
    Emplaçament
    Entre la Cova del Tronc i la Cova de la Boira.
    624

    Coordenades:

    41.45672
    1.61848
    384616
    4590380
    Número de fitxa
    08122 - 741
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Neolític
    Edats dels Metalls
    Segle
    (-4000-2200); (-2200-650)
    Estat de conservació
    Regular
    S'han recuperat restes de cultura material sense metodologia arqueològica.
    Protecció
    Legal
    BPU
    Xarxa natura 2000
    Natura 2000
    Àrea especial de protecció
    Fitxa PAP087 del Catàleg de béns a protegir del POUM.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    4356 Inventari Patrimoni Arqueològic
    Accés
    Difícil
    Científic/Lúdic/Cultural
    Titularitat
    Privada
    08121A019000050000WO
    Autoria de la fitxa
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

    Espai pou sota un gran bloc amb una boca de 1 m d’alt per uns 1.20 m d’amplada. Com a la resta de coves o cavitats de la zona s’han recuperat restes de cultura material de diverses etapes, adscrites tant al neolític final com a l’edat dels metalls.  Hi ha ceràmiques, restes d’indústria lítica, també ornament amb petxina i restes de fauna.  En aquest cas però, a diferència d’altres coves és mes difícil donar una hipòtesi sobre el tipus d’assentament ja que per exemple no hi elements protohistòrics i clàssics de luxe ni tampoc restes humanes. La hipòtesi més plausible seria el us com a magatzem, però tampoc pot ser una afirmació concloent.

    Forma part del conjunt de Forats del Fondal de Valldellòs. Altres cavitats d’aquest conjunt són la Cova “A” o de la Piràmide, la cova de la Jeta, Cova de la Boira, balma del Pèndol o del Batlle, balma de la Cullera, cova de les Monedes, cova de l'Horta o Galeria de la Roca del Gat i la cova del Tronc.

    L’indret,  a banda del valor patrimonial destaca pel seu valor paisatgístic, geològic i espeleològic. Es troba dins el Pla Especial d’interès naturals (PEIN) de les Capçaleres del Foix.

    El fondal de Valldellòs, tot i que conegut ha estat poc freqüentat per l’excursionisme científic. La primera noticia als anys ’50 quan el J. Lloret mestre de Mediona i membre de AECCM formà una col·lecció didàctica amb troballes de superfície de tot el terme, centrant-se en buscar sílex, destrals i ceràmiques. Els anys ’70 el grup Talaia de Vilanova fan del lloc un punt habitual de les excursions, L’any 1978 l’indret és descobert i prospectat per l’AECCM, també s’hi fa una excavació i exposen les restes al Casal de Mediona. Als anys ’80 l’AECCM continua fent visites i prospeccions a l’indret.