Cova de Sant Serni
Montmajor

Gargallà. Casa Fígols
    Al costat del camí que porta a la casa Fígols, abans d'arribar a aquesta des de Gargallà.

Cortés Elía, Mª del Agua

Aquesta cova és un forat buidat en una gran roca. És un forat quasi rodó, de 2 metres d'alçada, 1,80 de profunditat i 2,35 metres d'amplada. L'alçada total de la roca en la que s'obre la cova és de 4 metres. A la part superior de la fornícula hi ha gravats dos costats d'un triangle amb l'angle a la part superior. A l'interior semblen distingir-se gravades a la pedra unes fugures que semblen el contorn de diferents animals.

Hi ha un indicador al camí que mostra la ubicació a la dreta del camí.

Sembla que en aquesta cova es va trobar la imatge de Sant Serni (Cerní o Sadurní), que després es convertí en el patró de l'església de Santa Magdalena de Fígols, tot i que no hi ha cap llegenda associada que ho asseguri. L'església de Santa Magdalena de Fígols era advocada primerament a Sant Sadurní i depenent en els seus orígens del monestir de Ripoll des de la repoblació de Guifré el Pilós al segle X. L'església i el lloc de Fígols juntament amb altres propietats de Ripoll a la zona, com Gargallà i Sorba, eren punts d'enllaç i de reforç entre els castells de Cardona i de Casserres durant els segles IX i X. No sabem quan es va canviar l'advocació, ja que el 1715 encara era Sant Sadurní de Fígols i el nom de Santa Magdalena el prendria degut a la fundació d'un benefici amb el titular d'aquesta santa, creat el 1769 per l'amo de Torrabadella (BACH, 2002).

AA.DD. (1985). Catalunya Romànica. Vol. XII El Berguedà. Fundació Enciclopèdia Catalana. GAVÍN, J.M. (1985). Inventari d'esglésies. Vol. 17 El Berguedà. Ed. Arxiu Gavín. Barcelona.