Claranès
Montmajor

Gargallà
    Carretera Cardona -Montmajor B-420, un trencant a la dreta després del del Sunyer.

XV-XX
    Cortés Elía, Mª del Agua

Casa que ha estat molt modificada al llarg de la seva història. Presenta una estructura clàssica de planta basilical, del tipus II classificat per Josep Danès, amb teulada a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana. La façana és orientada a migdia i presenta una estructura simètrica: porta al centre i dues finestres espitllerades a cada costat, al primer pis un balcó al centre i una finestra a cada costat, i a les golfes un balcó central. L'interior està dividit en tres crugies perpendiculars a la façana. La casa va ser totalment reformada a inicis del segle XX, essent arrebossada de ciment i ampliant les finestres que es troben acbades amb maó, igual que la porta d'arc rebaixat. No hi ha elements visibles que mostrin la segura antigüitat de la casa.

A prop de la casa hi ha una tina d'aigua excavada a la roca que té una escala a l'interior molt vertical a la paret. Dins el terme d'aquesta casa es troba el dolmen del Pla de la Fossa.

Havia sigut de la parròquia del Pujol de Planès. Surt esmentat a la documentació del Monestir de Santa Maria de Serrateix, al voltant de l'any 1400: s'esmenta que el mas Claranès del Pujol de Planès tenia terres a la plana de Montamjor (BOLÓS, 1983). Ja al segle X la casa es trobava dins un alou que va ser donat al monestir. Actualment és una masoveria del Sunyer d'Aguilar. Reconstruida al 1956 i es construí un cobert al costat.

BOLÓS, J. (1983). Els monestirs del comtat de Berga des dels seus orígens fins al 1400. El monestir de Santa Maria de Serrateix. Tesi doctoral UB.