Cova de les Casetes
Vallirana

Turó de cal Beco - Casetes Montané
    A l'extrem de migdia del turó, damunt de la fàbrica i la pedrera de can Garcia

Adriana Geladó Prat

Cova de 20 metres de desnivell i 106 metres de recorregut, situada en una zona litològica de calcàries. Consta d'una àmplia sala principal interior disposada en fort pendent, amb tres entrades grans i llum natural, cosa que ha estat aprofitada per instal·lar-hi diverses vies d'escalada a l'aixopluc de la climatologia. Des de la sala hi ha quatre galeries a diferents nivells. L'entrada principal presenta una forma triangular de 5 x 3 metres, que dóna pas a la sala principal mitjançant una curta galeria descendent, que connecta amb una cornisa superior formada per blocs. Al fons s'obre un pou de 6 metres d'estructura àmplia. A la seva base s'inicia una galeria que connecta amb la cúpula d'un pou de 5 metres d'entrada estreta. Al marge dret hi ha una galeria lateral que descendeix uns pocs metres fins a omplir-se de blocs. Situats de nou al pou de 5 metres ens trobem amb una sala ampla. A l'extrem oposat, un curt ressalt està unit amb una altra sala molt caòtica, formada per l'acumulació de blocs en fals equilibri. Al seu fons s'arriba a la màxima fondària de la cavitat (20 metres). De nou a la cornisa d'accés a la sala principal, es baixa entre els grans blocs i s'accedeix a la sala principal. Un ampli vestíbul amb la planta molt inclinada i d'estructura quadrada ocupada per enormes blocs. Per la paret dreta s'accedeix a una galeria de secció estreta i diaclasada, que remunta uns 12 metres fins a fer-se impracticable. Uns metres més endavant s'obre una altra galeria més ampla i alta, amb un desenvolupament lineal. Després d'ascendir un ressalt, ens condueix a l'exterior per un tram de sostre baix. Al principi d'aquesta última galeria trobem un nou recorregut molt incòmode entre blocs, amb constants canvis de direcció, que va a parar prop de la sortida exterior de la galeria comentada. Tornant a la sala principal, un darrer recorregut es fa seguint la rampa ascendent entre blocs. Una galeria d'uns 8 metres de secció quadrada ens condueix a l'entrada inferior de la cavitat, a uns 10 metres per sota de l'entrada superior.

Les dades han estat extretes de l'espai web Espeleoindex.

La cavitat fou explorada pel CE Vallirana.