Cotxe fúnebre
Prats de Lluçanès

Cementiri de Prats de Lluçanès. Nucli urbà. Prats de Lluçanès

Regular
    Es conserva a l'aire lliure tapat amb un plàstic. Convindria buscar-li un espai adequat per conservar-lo en bones condicions.
    Ajuntament de Prats de Lluçanès. Passeig del Lluçanès, s/n "cal Bach". 08513. Prats de Lluçanès
    Jordi Compte i Marta Homs

El cotxe fúnebre o carro dels morts, tirat per una cavalleria, està format per una estructura de fusta i ferro de color negre, i quatre rodes de carruatge amb radials de fusta. Està decorat de filigranes daurades, al lateral hi ha un segell ovalat amb el dibuix d'una torre i una inscripció al voltant: AYUNTAMIENTO PRATS DE LLUSANES. El cotxe fúnebre també està equipat amb un seient i un volant amb pom de fusta, quatre llums que funcionaven amb espelmes (dos per costat) i una estructura de braços de ferros de forma ondulada que s'uneixen al centre, i que servien de suport per unes cortines de vellut que tapaven la caixa del difunt.

Les imatges han estat extretes de l'arxiu fotogràfic municipal.

El 1941 l'ajuntament de Prats de Lluçanès compra el cotxe fúnebre, anomenat també carro dels morts, tirat per una cavalleria. Fins aleshores els enterraments es feien seguint el sistema antic que consistia en portar el difunt en una llitera guarnida amb draps negres, damunt la qual hi anava el bagul. Durant vint-i-vuit anys es va fer servir el cotxe fúnebre, que va ser substituït el 1969 per un vehicle motoritzat.

GORCHS, A., Prats de Lluçanès, 905-2005. Cronologia de 1.100 anys d'història, Ajuntament de Prats de Lluçanès, 2006.