Corral d'en Deumal
Fogars de Montclús

Les Fonts
    Pel GR 5-2 que mena del Turó de l'Home en direcció a Fontmartina, baixant uns 1.700 m a l'esquerra.

Dolent
    Part de les cobertes s'han esfondrat i la vegetació que creix a l'interior malmet les estructures que es conserven
    08080A002000030000HA
    Virgínia Cepero González

Edificació formada per diversos cossos annexos disposats linealment que s'adapten al desnivell del terreny. El cos situat més a l'oest, probablement el més antic, podria haver estat destinat a habitatge; no conserva la coberta, i en destaca un portal d'arc de mig punt de pedra. Els altres cossos probablement eren destinats al bestiar. A la part del davant hi ha una petita era enllosada.
    Actualment es troba en un estat de conservació precari, ja que una part de la coberta s'ha ensorrat i la vegetació que creix al seu interior malmet les estructures.

Inventari Patrimoni Construït del Montseny: 08081110.

Els corrals al segle XVIII servien com a desdoblaments de les grans masies, les quals van ampliar els seus conreus amb la incorporació de nous terrenys agrícoles a més alçada, i posteriorment es van reconvertir en simples corrals pel bestiar.
    El corral d'en Deumal es troba vinculat a l'empriu del turó de l'Home. La masia mare, el Deumal es troba ubicada a les afores del poble de Montseny i conserva el dret d'empriu en les Agudes. Va estar habitat permanentment fins a la dècada dels anys 30 del nostre segle.

- MUSEU ETNOLÒGIC DEL MONTSENY (1998) Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny.
    - OTPAT- Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial (2008) Inventari del patrimoni construït. Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc del Montseny. Diputació de Barcelona. Àrea d'Espais Naturals i Diputació de Girona.