Corpus
Vallirana

Carrer de l'Església
    Església parroquial i carrer de l'Església

Adriana Geladó

La festa de Corpus a Vallirana sempre ha estat centrada en els actes més tradicionals que caracteritzen aquesta festivitat. En l'actualitat consisteix en un ofici solemne a l'interior de l'església parroquial i, posteriorment, una solemne processó que discorre pel carrer de l'Església i que està guiada per una llarga catifa ornamentada disposada entre la porta del temple i l'encreuament amb el carrer Major (uns 80 metres de longitud), on es col·loca un altar. La catifa està elaborada amb sal tenyida amb colorants de diversos colors i confeccionada mitjançant unes plantilles retallades amb el disseny i marcades al paviment. En aquest procés hi participen els veïns del carrer de l'Església i altres membres de la població. La processó surt del temple amb la Custòdia sota el tàlem, precedida per alguns dels infants que han fet la comunió durant el mes de maig, i encapçalada per la Creu Processional. El pas de la processó es fa per damunt de la catifa mentre els feligresos canten cançons. Quan s'arriba a l'altar es llegeix un text i es fa una pregària i, a continuació, es torna al temple parroquial.

Les imatges han estat cedides pel sr. Jaume Montané. La més antiga està datada l'any 1913.

La festa del Corpus Christi o Cos de Crist, d'origen medieval, es celebra el dijous o diumenge següent a la vuitena Pentecosta per commemorar l'Eucaristia. Durant el segle XIX, i fins a finals de la dècada dels 70 del segle XX, les processons de Corpus sortien de l'Església i anaven fins a la Llibra fent un recorregut per tot el poble, on hi havia repartits una desena d'altars. Entre d'altres indrets hi havia altars a la plaça de la Pau, a la plaça d'Espanya, a la Placeta, al carrer del Poeta López Picó o al Cuartel. L'any 1939, la processó de Corpus es va tornar a instaurar amb gran solemnitat després del conflicte de la guerra Civil. Les cases foren adornades amb domassos i els altars ricament ornamentats. Posteriorment, cap als anys 80 i 90, el recorregut de les processons anava de l'església fins a la creu de la Santa Missió i retornava al temple. L'assistència va anar decaïent fins al punt que es va suspendre la processó exterior, si bé encara es celebrava l'acte dins del temple. A partir de l'any 2010, la processó fou recuperada i s'inicià l'elaboració de catifes. Inicialment, les catifes es feien amb flors, tot i que després es va fer servir gespa artificial. En l'actualitat, l'assitència ha millorat notablement.

Http://www.parroquiavallirana.com (Consulta: 11-12-2017). Informació facilitada pel sr. Jaume Montané (Entrevista: 20-11-2017). ROIG LLORT, Anna; SIMÓ TARRAGÓ, Manuel (2001). Sant Mateu de Vallirana 150 anys: història i vida d'un poble i d'una parròquia (1851-2001). Vallirana: Parròquia de Sant Mateu, p. 52.