Corbera
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    Emplaçament
    Ctra BV-3003 fins al final i continuar pista asfaltada gairebé fins Castelltallat. Camí est uns 2 km
    785

41.80909
    1.65389
    388185
    4629456
    08229 - 232
    Estructuralment bo. Entorn abandonat i envaït per la vegetació
    Catàleg de masies (núm. 78)
    08229A010001510000ML
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions modestes que està emplaçada en un contrafort nord de la serra de Castelltallat, a la part central. Es tracta d'una construcció molt senzilla, aixecada en una sola fase. És de planta quadrada i consta de planta baixa més un pis. La façana principal, encarada vers llevant, té una porta emmarcada amb maó i una finestra. En la resta de façanes hi trobem poques finestres i petites, també emmarcades amb maó. Els murs són de maçoneria, a pedra vista. La casa ha conservat la tipologia i el volum originari.

Aquest mas ja està documentat l'any 1653, quan el rector de Sant Miquel de Castelltallat arrendà les primícies que tenia als masos Serra, Ferrer, Vallverdú i Corbera i del castell de Claret dels Cavallers. La construcció actual sembla més aviat obra del segle XIX. Era una masoveria de can Ferrer de Claret dels Cavallers. En un inventari de 1885 ja consta com a pertanyent a aquest mas, juntament amb Soler de la Vena i Torribalta. Des de fa uns anys els hereus de can Ferrer es van dividir l'heretat en set parts. A un dels hereus li va correspondre Corbera.

FÀBREGA ENFEDAQUE, Albert; SERRA SELLARÈS, Francesc (2008). "Claret dels Cavallers (Sant Mateu de Bages)", Dovella, núm. 96 (estiu, 2008), Manresa, p. 9.