Contrapès de premsa
Montclar

Les Sitges
    A un camp proper al mas

XIV-XV
    María del Agua Cortés Elía

Queda la meitat d'un antic pes d'una antiga premsa de biga pedra. Està fragmentat per la meitat, però es pot observar l'enacaix del cargol en un lateral.

La datació és aproximada.

La premsa s'utilitzava per premsar el raïm que després es dipositava a la tina, tot i que es podia fer una primera premsada amb els peus sobre el brescat que es situava a la boca de la tina. Possiblement aquest fragment s'utilitzés per premsar el raïm que es mantenia a les tines properes.

Corominas Camp, Ramon i Jaume (2017) Antics testimonis de la vinicultura al Berguedà i comarques veïnes. A L'Erol núm. 131. P. 22-25.
    Corominas Camp, Ramon i Jaume (2017) Premses, tines i trulls medievals al Berguedà, nord del Bages i part del Solsonès. Centre d'Estudis del Bages i l'Àmbit de Recerques del Berguedà.