Contracte de masoveria de Can Pèlecs
Matadepera

  Vallès Occidental
  Can Pèlacs
  Emplaçament
  Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac
  706

  Coordenades:

  41.64399
  2.00001
  416723
  4610733
  Número de fitxa
  08120 - 306
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Costumari
  Contemporani
  Segle
  XX-XXI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Sense accés
  Social
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Un contracte de masoveria és un acord jurídic de parceria entre dues parts en virtut del qual una persona s’obliga a treballar la finca d’una altra, viure en la propietat, lliurar-li una part pactada dels fruits i actuar com a encarregat del propietari (https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0193299.xml).

  En aquest cas concret, la característica del contracte de masoveria de la finca de can Pèlecs, és que s’ha fet de forma oral, seguint el dret civil català; entre els pares de l'actual masovera (AEB) amb FSA, com a representant de la propietat. Això va ser fa 32 anys, pels volts de 1988.

  La filla de l’Enric i l’Alba, ens explica que el seu pare li va transmetre oralment els termes del contracte dient que “són indeterminats en el temps, en condicions privades i particulars, amb persones iguals i amb voluntat lliure”.

  Informació facilitada per l’AEB, el 13 de març de 2021.

  L’AEB va arribar a can Pèlecs quan ja tenia 17 anys, a punt de complir-ne 18, amb el seu germà EEB i els seus pares, que es van instal·lar com a masovers l’any 1988. La mare provenia d’una família de pagesos rabassaires de Rubí. És neta i besneta de masovers. Durant la Guerra Civil van perdre les terres que treballaven. El pare provenia d’una família de pagesos propietaris, també de Rubí; però ell era el cabaler, el segon després de l’hereu, i va buscar noves terres per treballar renunciant a la legítima. Van anar a parar a Santa Oliva, prop del Vendrell, al Baix Penedès. Va tenir un accident amb un any immobilitzat, durant la convalescència va llegir un anunci on s’oferia la masoveria de can Pèlecs i prengueren la decisió d’acceptar-la.

  La masovera anterior havia mort d’una llarga malaltia, durant la qual l’home no podia compaginar les necessitats de la finca amb les circumstàncies personals d’atenció a la seva esposa. Quan ella mor, l’home decideix deixar la finca.

  La finca pateix un endarreriment que sumat a algunes decisions preses als anys 70, com l’eixamplament de feixes, condicionen la productivitat de la terra . Això fa que triguen molts anys en posar-la en condicions. Només per condicionar la feixa superior triguen dos anys. A més a més, el clima és molt dur, amb hiverns crus i estius molt calorosos. Neva gairebé cada any, es produeixen aiguats i hi ha poques hores de sol. A tot això cal sumar-li l’escassedat d’aigua i sediments naturals i la poca terra, tant de secà com d’horta.