Fer més badalls que rots
Matadepera

Can Pèlacs
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

Tradició oral
    XX-XXI
    Jordi Montlló Bolart

A l’entrevista realitzada el 13 de març de 2021 a l’Alba Escalona, masovera de can Pèlacs li vaig sentir dir aquesta expressió quan explicava els orígens de la finca “aquí mai va ser un castell, sempre va ser una masia humil es feien més badalls que rots”.

L’expressió ve a dir que hi havia molta carestia de tot, sobretot pel que fa al menjar. Per tant, els badalls són de gana; el contrari de quan s’ha menjat bé i els rots són símptoma de pair un àpat abundós.

En el projecte de La paremiologia catalana comparada digital(PCCD), Víctor Pàmies (2021) recull una variant de la nostra, extreta de Miquel Banús (2004) que diu així: “Hi havia ben poca cosa de tot i molta abundància de res, o com deia el padrí, anys de més badalls que rots".

BANÚS I BLANC, Miquel (2004): Els Cingles de Collsacabra, 52, p18-19 «Endevina, endevineta», p. 18. Revista Els Cingles del Collsacabra.

PÀMIES i RIUDOR, Víctor (2021). Paremiologia catalana comparada digital; dins https://pccd.dites.cat/?paremiotipus=Fer+me%CC%81s+badalls+que+rots [consulta realitzada el 18 de març de 2021].