Restes d’hàbitat de la Canal de la Pedrera
Matadepera

  Vallès Occidental
  Vessant hidrogràfic dret de la Canal de la Pedrera
  Emplaçament
  Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac
  830

  Coordenades:

  41.6462
  2.00909
  417482
  4610970
  Número de fitxa
  08120 - 305
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  S'ha detectat per la presència de ceràmica moderna en superfície i la resta de dos murets, molt malmessos.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08119A001000070000YO
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Restes d’una construcció situades al costat esquerre del camí o corriol que neix darrera Can Pèlacs, i puja resseguint la Canal de la Pedrera fins a enfilar-se cap a la carena del Pagès. Ben aviat, en el vessant hidrogràfic dret de la canal s’observen palplantats varis blocs de pedra força arrodonits, fins que de sobte, en el mateix costat del camí s’observa una rampa amb restes de ceràmica comuna datables entre el segle XVIII i principis del segle XX. A mà esquerra mateix coincidint amb la part posterior d’un bloc ciclopi, es pot veure una estructura muraria d’uns tres metres de llargària per 1 m d’amplada que forma un angle recte amb un mur de les mateixes característiques. Sembla un xic atalussat però la terra i la vegetació que hi creix al damunt impedeix  treure’n més conclusions.

  En tota la zona, entre les roques i escampats pel terra, s’ha pogut localitzar gairebé un càntir sencer, restes d’una o varies cassoles de terra, plats de diferents mides i èpoques. En un altre costat s’ha localitzat un tros petit de planxa de fibrociment, sense poder determinar el seu origen.

  Restes identificades en el transcurs d'elaboració del present treball.

  A l’altre costat de la canal, en el seu vessant hidrogràfic esquerre, hi ha una construcció de recollida d’aigües coneguda com “el recollidor d’aigua de Can Pèlacs”, encara emprat per la casa, que no disposa d’aigua de xarxa. Una construcció amb una estructura murària imponent.

  Sense poder determinar res més s’avança la hipòtesi de que en aquest indret hi hagués una construcció o barraca que hauria pogut servir als picapedrers que treballessin en aquesta construcció.