Conjunt ex-vots de Sant Jaume de Codonyet
Montmajor

A l'interior de l'església

Col·lecció
    Neoclàssic
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

A l'interior de l'església de Sant Jaume de Codonyet es guarda una col·lecció d'exvots i pintures sobre taula. Els exvots són un total de 6 quadrets de petites dimensions realitzats sobre taula i pintats a l'oli. Són de factura molt senzilla i esquemàtica. Cinc estàn advocats a Sant Jaume i un a la Mare de Déu del Carme. La temàtica és variada: hi ha dos en el que una dona pagesa fa la petició de genolls, un malalt al llit, un amb un pagès, un altre amb una casa i els seus habitants, i, finalment, el de més grans dimensions que és la petició que fa un capellà. Tots porten la paraula EX-VOT escrita en algun extrem del quadre i a algun dels dos angles superiors les imatges de Sant Jaume o de la Mare de Déu del carme envoltada de núvols. En general el seu estat de conservació és bó.

La clau de l'església la guarden a la masia de Ca l'Agut.

Els exvots pintats són ofrenes d'agraïment i a la vegada memòria dels fets pels que s'ha implorat ajuda a la Mare de Déu, generalment. Són composicions pictòriques que representen una escena en la que sempre apareix la Verge a la que es demana que intercedeixi a favor de la petició que fa l'interessat; l'exvot es realitza en senyal d'agraïment per la gràcia concedida. És un tipus d'art popular que va ser molt freqüent a partir del segle XV, i del que trobem diferents exemples al Berguedà.

CARRERAS, J. (1999). "Els exvots pintats de La Torreta". A L'Erol nº63, Dossier: Montmajor, un municipi de sis parròquies. Àmbit de Recerques del Berguedà. Pàgs. 32-35.