Conjunt de taules de Sant Jaume de Codonyet
Montmajor

XVI
    La taula més grossa es troba en mal estat ja que manca la pintura a la seva part central.
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

A l'interior de l'església de Sant Jaume de Codonyet es conserven fragments que possiblement formaven part d'un retaule precedent al que es troba exposat a l'altar actualment. Es tracta de tres pintures sobre tela amb suport en taula emmarcades i realitzades amb la tècnica de l'oli. Una es troba penjada a un mur de la nau i les altres dues a l'interior de la sagristia. La primera, d'uns 65 cm de longitud, representa a Sant Sebastià i el seu estat de conservació és bó. La segona taula, de majors dimensions que l'anterior ja que medeix 1,20 cm de longitud, representa a Sant Jaume. La tercera taula sembla la predela d'un retaule o un frontal d'altar, ja que és longitudinal, amb una longitud de 1,30 cm, en la que es representa a la Verge i una altra dona a cada costat de la imatge de Crist disposat a ressucitar. Aquesta darrera es troba en mal estat de conservació ja que la pintura ha saltat en la seva part central. La factura de les tres taules és senzilla però acurada, amb una gamma de colors predominantment vermellosos, verdosos i foscos, amb presència de daurat en les corones i vestidures.

La clau de l'església la guarden a la masia de Ca l'Agut.

Aquesta església era dedicada en un principi a Sant Cugat; formava part de les moltes possessions del monestir de Santa Maria de Ripoll a la Vall de Lord, especialment als llocs de Sorba i Gargallà. L'església, en un principi advocada a Sant Cugat, canvià la seva advocació per la de Sant Jaume possiblement a l'edat moderna, segurament en ésser construït el nou edifici. A finals del segle XVIII l'església centrava un petit nucli de set cases, ja estava sota l'advocació de Sant Jaume i era sufragània de Santa Maria de Sorba.