Els Cabanals
Montmajor

Montmajor
    Dins el terme de la finca El Boix, en un turó davant la casa.

Edats dels Metalls
    Cortés Elía, Mª del Agua

Jaciment compost per dues estructures tumulars formades per pedres i lloses. Les seves dimensions són d'uns 3,50 x 5m cadascuna, aproximadament. S'observen les esmentades estructures a més d'un possible mur molt arrasat. Es va recollir material en superfície format per: 2 restes lítiques, 1 fragment de ceràmica ibèrica comuna, 5 de ceràmica ibèrica oxidada, 1 de grisa ibèrica comuna, 1 de comuna oxidada, 20 fragments de ceràmica a mà, 1 de terra sigillata hispànica, 2 de terra sigillata indeterminada, 2 fragments d'àmfora itàlica i 1 fragment de tègula.

Tan sols s'han realitzat dues prospeccions en superfície amb recollida de material. Una realitzada per Josep Carreras i l'altre pels arqueòlegs Jairo Martín i Lídia Fàbregas l'any 1999. Els materials estan dipositats a casa de Ramon Riba Esquius que va donar informació de la possible existència del jaciment.

Jaciment detectat per Ramon Riba l'estiu de l'any 1994, després de l'incendi forestal que va deixar al decobert aquesta zona. Es parteix de la hipòtesi de que es pot tractar d'estructures funeràries d'e`poca prehistòrica, tenint en compte la proximitat dels jaciments prehistòrics del Clot dels Morts, excavats l'any 1982. Tot i així sobta que es trobi ceràmica romana a la zona.

MARTÍN, J.; FÀBREGAS, L. (2000). Dos nous jaciment arqueològics a Montmajor (Berguedà). Informe inèdit.