Conjunt de les monges franceses. Residència d'avis de Santa Teresa
Sant Feliu de Llobregat

  Baix Llobregat
  Carrer d'Armenteres, 35-37-39

  Coordenades:

  41.37575
  2.04575
  420203
  4580909
  Número de fitxa
  08211 - 123
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Contemporani
  Historicista
  Segle
  XX
  Any
  1911-19
  Bonaventura Conill i Montobbio
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL 19/10/1988
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  35961(franceses)
  Accés
  Restringit
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  0312801DF2801A
  Autoria de la fitxa
  CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

  La residència sanatori és un edifici aïllat situat dins el recinte de l'actual Col·legi Bon Salvador, que havia estat la finca de l'empresari fabricant d'indianes Erasme de Gònima i Passarell.
  Va ser concebut a manera de xalet.
  L'edifici consta de diferents volums: un cos principal de planta rectangular estructurat en planta baixa i dos pisos. Presenta dues torratxes; un cos posterior, també de planta rectangular i amb torratxa, de planta baixa i pis. Aquest darrer es va fer seguint l'estètica del cos principal. Tot resta cobert per teulada a dues aigües, llevat de les torratxes, que tenen cobertes de quatre aiguavés.
  El cos principal presenta en planta baixa una porta d'accés amb marquesina amb aplicacions de ceràmica vidriada procedent de la fàbrica espluguenca de Pujol i Bausis. S'hi arriba a la porta a través d'una petita escalinata amb balustres. Les finestres d'aquesta façana, de forma rectangular, estan decorades amb grans impostes que adopten formes diferents a les diverses plantes de l'edifici i que porten trencaaigües. A l'esquerra de la porta es crea un volum que surt de la línia de façana i és cobert en mansarda. En aquest cos les finestres prenen diferents tipologies. El conjunt culmina amb el ràfec de la teulada.
  L'edifici annex es va fer seguint l'estètica establerta per l'arquitecte Conill al cos més antic. Presenta en planta baixa una porxada d'arcs de mig punt. En el pis superior hi ha una galeria de finestres rectangulars amb decoració d'imposta a l'ampit. La teulada forma aquí un ràfec similar a al del primer edifici. Les torratxes presenten finestres estretes i llargues de reminiscència neomedieval.
  Tot i que certs elements ornamentals mantenen filiació amb el neomedievalisme, l'austeritat predomina en el conjunt, influenciat pel noucentisme, tot i que té motius de tall modernista.

  Forma part de la Ruta Modernista de Sant Feliu. Quan el 1930 es va ampliar l'edifici afegint una ala més baixa, es va procurar continuar l'estil de Conill.

  La finca d'Erasme de Gònima va ser comprada a principis del segle XX per l'empresari Bertrand. L'any 1907 el nou propietari va llogar la casa a una comunitat de monges franceses procedents de França degut a la prohibició de fer ensenyament religiós. Aquestes van adquirir la finca l'any 1912. Poc després, al 1914, encarregaven a l'arquitecte Bonaventura Conill. L'encarregat d'executar l'obra fou en Josep Molins (que morí durant la construcció) i els seus fills. Posteriorment, vers els anys 30 del segle XX, va ser ampliada.

  - ESTEVES, Albert (dir.). Sant Feliu de Llobregat. Guia del patrimoni històric i artístic. Molins de Rei: Centre d'Estudis i Divulgació del Patrimoni (CEDIP), 1997. 47 p.
  - RETUERTA I JIMÉNEZ, M. Luz; SAMMARTÍ I ROSET, Carme (dir.). Sant Feliu de Llobregat. Identitat i història. Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 2002. 365 p.
  .