Col·legi de Sant Miquel
Sant Feliu de Llobregat

  Baix Llobregat
  Riera de Pahissa, 3

  Coordenades:

  41.37575
  2.04575
  420203
  4580909
  Número de fitxa
  08211 - 124
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Modernisme
  Historicista
  Segle
  XX
  Desconegut
  Estat de conservació
  Regular
  Restauració any 2008
  Protecció
  Legal
  BCIL 19/10/1988
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  36016
  Accés
  Restringit
  Científic
  Titularitat
  Privada
  0514602DF2801D
  Autoria de la fitxa
  CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

  Edifici senyorial de petites dimensions estructurat en alçada en planta baixa i pis i concebut com un xalet. Està format per un cos de planta rectangular cobert a dues aigües amb un important ràfec suportat en cabirols de biga. Aquest cos presenta al nord una torrassa annexa de planta gairebé quadrada i coronada per merlets esglaonats. A l'extrem sud, i a l'alçada del primer pis, arrenca una altra torre de diferents característiques, coberta a quatre aigües.
  La major part de les obertures de la planta baixa i el primer pis tenen forma d'arc rebaixat, mentre que al segon pis adopten forma d'arc de mig punt. Algunes tenen un trencaaigües que genera una curiosa decoració. Les del primer presenten a la part inferior un motiu decoratiu a base d'estucats de línies verticals paral·leles entre sí.
  L'edifici està profusament decorat amb esgrafiats en forma de garlandes florals amb aplicació de ceràmica vidriada en els punts d'inflexió. Aquests esgrafiats apareixen sobre les finestres i a la part central de la façana principal de la torre.
  Encara avui, aquesta antiga residència, té al seu voltant una àmplia extensió de zona enjardinada.

  L'edifici formava part inicialment de la finca d'Erasme de Gònima, però les transformacions urbanístiques l'han deixat fora del recinte. Durant molts anys ha estat la seu del Col·legi Sant Miquel. Tot i que es desconeix l'autoria i la data de construcció, probablement rebé la intervenció de l'arquitecte Bonaventura Conill, sobretot en la part de l'edifici que pren la forma d'un castell amb torre quadrada. L'edifici està en fase de restauració.

  - RETUERTA I JIMÉNEZ, M. Luz; SAMMARTÍ I ROSET, Carme (dir.). Sant Feliu de Llobregat. Identitat i història. Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 2002. 365 p.
  - VIDAL I JANSA, Mercè. Arquitectura i urbanisme a Sant Feliu de Llobregat. 1826-1936. De Pere Serra i Bosch a Nicolau M. Rubió i Tudurí. Sant Feliu de Llobregat: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat. 2005. 202 p.