Congesta de la Gronxadora
Fogars de Montclús

Sot del Mal
    Situada al vessant oest de la serra del Sot del Mal.

Actualment està molt desdibuixada i reomplerta de sediments.
    Virgínia Cepero González

Congesta excavada al sòl, de planta circular, situada al vessant oest de la serra del Sot del Mal. Es troba a 1.365 m d'altitud, amb orientació oest, i les seves mides aproximades són uns 10 m de diàmetre i uns 2 m de fondària màxima aparent. La terra extreta del seu interior durant la seva excavació va quedar amuntegada amb diverses pedres, a la vessant de la pendent de la muntanya, a mode de mur.
    Actualment està molt desdibuixada i reomplerta de sediments i fulles dels arbres de l'entorn.

Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny (Fogars de Montclús) número 227.
    A l'inventari de López Cortijo (vegeu bibliografia) és el número 64.

Durant els segles XVII-XVIII es va produir el moment de màxima activitat constructora de pous de neu, relacionat amb un període climàtic molt fred.
    El vessant nord-oest de les Agudes conté la major concentració de pous i congestes del Montseny. Aquesta proliferació de dipòsits es relaciona amb les idònies condicions d'exposició i altitud que ofereix l'indret. La majoria d'aquests pous i congestes s'estenen per la zona dels antics emprius de les Agudes.