Comunidor de Bertí Sant Quirze Safaja

Cementiri de Bertí. Nucli de Bertí

Bisbat de Vic
Núria Cabañas

El comunidor es troba situat a l'interior del cementiri de Berí. Es tracta d'una estructura de planta quadrada construïda mitjançant quatre pilars a les cantonades, que sostenen una coberta de tela àrab a quatre aigües i, entre pilar i pilar hi ha un banc que tanca l'espai. L'accés es troba situat a la banda de llevant.

Emplaçament: des de Can Sans agafar el camí del Fai, el tercer a la dreta (camí del Soler de Bertí) i continuar pel camí de l'Ullar i el primer a mà esquerra (camí de la Solella Gran) fins a Bertí.

Antigament aquest comunidor estava situat a la torre del campanar de l'església parroquial de Bertí. Els comunidors eren espais destinats a la celebració de cerimònies per apaivagar les tempestes, demanar pluja, alliberar malalties, plagues, pestes i fins i tot allunyar els mals esperits. Normalment es trobaven situats en llocs elevats.

AAVV. (2002): XXIII Ronda Vallesana: Sant Quirze de Safaja: 27 d'octubre de 2002. Unió excursionista de Sabadell 2002. Sabadell. PLADEVALL, A. (2018): Sant Quirze Safaja. Un poble de frontera. Editat per Ajuntament de Sant Quirze Safaja.