Pont del Rossinyol Sant Quirze Safaja

Sant Miquel del Fai
Cal Sans el camí de St Miquel, la bifurcació a la dreta, passada la caseta de St. Miquel a la dreta

XVI
Estructural
Diputació de Barcelona
Núria Cabañas

El pont del Rossinyol es troba situat damunt el torrent del Rossinyol i dona accés al monestir de Sant Miquel del Fai. Es tracta d'un pont tipus esquena d'ase, d'un sol ull d'arc de mig punt rebaixat de pedra de travertí. La calçada està construïda amb còdols i a cada metre una línia de trencaigües. A la banda esquerra de l'arrencament de l'arc hi ha un petit arc que actua com a arc de descàrrega. A la banda sud-oest s'hi troba un rampa construïda amb petites lloses que dona accés directament al Pas de la Foradada.

L'any 1567 es va secularitzar el priorat del Fai i va passar a formar part de l'ardiaconat menor de la catedral de Girona. Els ardiaques gironins van tenir un gran interès pel monestir del Fai i van realitzar-hi grans millores com la construcció del pas de la Foradada del Pont, el Pont del Rossinyol vers l'any 1592, segons indica una inscripció conservada a la llinda de l'arcada del pas de la foradada, per facilitar l'accés al monestir

AAVV. (2002): XXIII Ronda Vallesana: Sant Quirze de Safaja: 27 d'octubre de 2002. Unió excursionista de Sabadell 2002. Sabadell. Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Sant Quirze Safaja. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.