Comunicació entre els castells de Burriac i el de Vilassar
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Castell de Vilassar
  151

  Coordenades:

  41.51779
  2.35654
  446310
  4596439
  Número de fitxa
  08214 - 263
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tradició oral
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Segons informació oral facilitada pel senyor Jordi Pullés, parent de Jaume Ytchart, i publicada per Coll i Modolell (1999), quan Jaume Ytchart Sors feia el servei militar a Melilla, a mitjans dels anys 50, un assistent militar d'origen magrebí, en saber que era de Premià, li va parlar de l'existència d'uns antics planells segons els quals hi havia una comunicació subterrània entre el castell de Burriac, el de Vilassar de Dalt i el santuari de La Cisa.

  Una altra tradició parla d'un passadís entre el castell de Burriac i la Cova de les Encantades. Existeixen infinitat de paral·lels en molts llocs, sobretot on hi ha castells, monestirs, coves o santuaris.
  La veritat és que a Vilassar, hi ha moltes cases de pagès amb fresqueres o hipogeus i també algun passadís d'escapament documentat. Però d'aquí a comunicar Burriac amb el castell de Vilassar n'hi ha un bon tros.

  BENITO i MONCLÚS, Pere (2014)."Gruttes" dans un pays sans grottes; dins Vivre sous terre. Sites rupestres et habitats troglodytiques dans l'Europe du sud. Presses Universitaires de Rennes, pp. 189 a 210.
  COLL, Ramon i MODOLELL, Josep M. (1999). Llegendes, tradicions i fets de la Serralada de Marina: apunts sobre etnografia del Maresme. Oikos-Tau. Vilassar de Mar, pàg. 254.