Comunicació entre els castells de Burriac i el de Vilassar
Vilassar de Dalt

Castell de Vilassar

Tradició oral
    Jordi Montlló Bolart

Segons informació oral facilitada pel senyor Jordi Pullés, parent de Jaume Ytchart, i publicada per Coll i Modolell (1999), quan Jaume Ytchart Sors feia el servei militar a Melilla, a mitjans dels anys 50, un assistent militar d'origen magrebí, en saber que era de Premià, li va parlar de l'existència d'uns antics planells segons els quals hi havia una comunicació subterrània entre el castell de Burriac, el de Vilassar de Dalt i el santuari de La Cisa.

Una altra tradició parla d'un passadís entre el castell de Burriac i la Cova de les Encantades. Existeixen infinitat de paral·lels en molts llocs, sobretot on hi ha castells, monestirs, coves o santuaris.
    La veritat és que a Vilassar, hi ha moltes cases de pagès amb fresqueres o hipogeus i també algun passadís d'escapament documentat. Però d'aquí a comunicar Burriac amb el castell de Vilassar n'hi ha un bon tros.

BENITO i MONCLÚS, Pere (2014)."Gruttes" dans un pays sans grottes; dins Vivre sous terre. Sites rupestres et habitats troglodytiques dans l'Europe du sud. Presses Universitaires de Rennes, pp. 189 a 210.
    COLL, Ramon i MODOLELL, Josep M. (1999). Llegendes, tradicions i fets de la Serralada de Marina: apunts sobre etnografia del Maresme. Oikos-Tau. Vilassar de Mar, pàg. 254.