Comarmada
Sant Agustí de Lluçanès

Sector nord-oest del terme municipal
    A 2000 metres de la carretera BV-4341 passant per Vinyes Grosses, punt quilomètric 1'500.

Bo
    L'edifici es va reformar els anys 80, intervenint en la majoria de les obertures, renovant l'embigatge de fusta i la teulada, i arrebossant i pintant parts de les façanes est i sud.
    sí, IPA. 9
    Jordi Compte i Marta Homs

Comarmada està situada en un turó al peu del Serrat de les Cabrasses, prop de la confluència entre el rec del Molí del Vilar i el rec del Grau i al nord del Pla d'en Corona i del Pla del Doctor.
    Es tracta d'una masia de dimensions mitjanes formada per un volum principal amb un cos annexat a la façana est. El volum central està composat de planta baixa i primer pis amb teulada a doble vessant amb aigües a les façanes laterals; els murs de càrrega són de maçoneria de pedres grans i poc morter en les parts més antigues i amb pedres més petites i arrebossat en la resta.
    La façana principal, orientada al sud, i de composició asimètrica, presenta diverses obertures amb llinda de fusta que han estat reformades totalment. La part central del primer pis està arrebossada i pintada de color terrós ataronjat.
    La façana nord només presenta dues obertures: una finestra molt petita i una porta que probablement no és original.
    La façana oest conté un cobert que sobresurt del volum central, amb el que comparteix teulada. També en aquesta façana, i a l'esquerra del cobert trobem dues obertures, una de les quals està totalment emmarcada amb pedra picada.
    A la façana est trobem un cos annex amb teulada a una vessant, diferenciable tant per l'altura com per les cantoneres diferenciades que han quedat integrades dins la façana sud i nord. Aquest cos està arrebossat i pintat de blanc, i presenta en la seva part esquerra un porxo, l'accés del qual es troba a la dreta de la façana principal.

Apareix com a topònim en l'acte de consagració de Santa Maria de Lluçà l'any 905, com a "Valle Comarmatas". Tot i així la primera referència documental que es troba de la masia amb el nom de Comarmada correspon a una convocatòria que va fer l'Ajuntament de Sant Agustí l'any 1893 en motiu de l'arranjament d'un camí veïnal. S'ha de suposar, però, que els seus orígens són anteriors.

MASRAMON, R. El lluçanès Central. Història de la baronia de Lluçà. Ajuntament de Prats de Lluçanès, 1990
    MESTRE, P. Fira ramadera de l'Hostal del Vilar (Sant Agustí de Lluçanès), Cossetània, Valls, 1999
    YLLA-CATALÀ, G. Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. Sant Agustí de Lluçanès, 1990