Col·legi Pereanton
Granollers

Carrer d'Antoni Espí i Grau, 3
    Nucli antic de Granollers

Jeroni Martorell i Tarrats (arquitecte)
    BCIL
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. E-04. Protecció de tipus II: Conservació amb reforma condicionada.
    Ajuntament de Granollers
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Edifici d'estil noucentista d'un col·legi de primària, inaugurat el 1919. És una edificació entre mitgeres que destaca per les seves dimensions dins l'entorn del nucli històric. Consta de plantes soterrani, baixa i pis, amb coberta composta de teula àrab.

La façana és plana, arrebossada i de composició simètrica. Consta d'un cos central on hi ha l'accés principal que sobresurt en alçada, cossos laterals a banda i banda més un altre cos al costat de llevant lleugerament avançat.  A la part baixa té un sòcol de pedra carreuada que incorpora els reduïts buits de la planta subterrània. La paret és arrebossada i coronada per un ràfec imbricat de teula. La coberta és a dues vessants.

El cos central sobresurt del pla de la façana amb un capcer de perfil trencat i sinuós, emfasitzant l'entrada. El portal és rematat per un coronament molt ornamentat, amb una cornisa-guardapols de pedra en relleu. Hi trobem un escut central que protegeix una fornícula amb la següent inscripció: "Tiernas inteligencias al abrirse en este lugar / a los esplendores del saber y la virtud, / como flores que de contínuo se suceden / renovando su aroma, perpetuarán la gratitud / de Granollers a su generoso hijo / Don Ginés Pereantón y Forns / quién, recordando la antigua escuela donde inició su cultura / ofrenda a la villa natal este edificio / 9 septiembre 1919". Sobre el portal hi ha una finestra d'arc rodó amb una dovella que sobresurt a la clau.

Els cossos laterals presenten dues fileres de finestres rematades amb arcs de perfil sinuós. A l'extrem de llevant s'aixeca el cos que sobresurt lleugerament, i que consta d'un sol eix d'obertures. Té un portal de llinda plana emmarcat. Sobre la llinda hi ha un ull de bou el·líptic emmarcat en pedra (CUSPINERA et alií, 2001; PATRIMONI, 1985).

Al pati de l'escola hi creix un interessant exemplar de pi blanc (MUSEU DE GRANOLLERS. CIÈNCIES, 2001).

Aquest col·legi està situat en els terrenys de l'antic convent de Sant Francesc que, amb els processos de desamortització, va ser convertit en centre d'ensenyament. El 1918 l'empresari granollerí Genís Pereanton va fer una gran donació a la ciutat per tal que s'hi construís  l'actual edifici per a us escolar. Es va inaugurar el 1919. En el document on comunica la seva donació, conservat a l'Arxiu Municipal de Granollers, el prohom expressa que desitja que el nom del centre sigui "Escuelas Nacionales de San José", però el 1930 va ser rebatejat amb el nom del fundador, que també consta en una placa commemorativa just a sobre l'entrada principal.

El disseny de l'edifici fou encarregat a l'arquitecte Jeroni Martorell, que va projectar un edifici de dues plantes amb un passadís central a partir de la porta d'entrada i un de perpendicular a prop de la façana. A la planta de dalt s'hi van instal·lar les classes dels nens i a la de baix la de les nenes.

Durant la Guerra Civil de 1936 el centre va ser rebatejat amb el nom de Lluís Castellà, però va recuperar el nom de Pereanton després del conflicte i s’ha mantingut fins a l'actualitat.

Amb la construcció del col·legi el carrer d'Espí i Grau era conegut com el "carrer dels Col·legis Nous". En aquesta mateixa via hi trobem façanes destacades d'un bon nombre d'edificis singulars de Granollers, com els casals de can Pedrals, can Puntes i Sant Francesc (GARCÍA-PEY, 1990).

GARRELL I ALSINA, Amador (1960) Granollers, vila oberta, Granollers, Gràfiques Garrell.

MUSEU DE GRANOLLERS. CIÈNCIES (2001) Arbres d'interès local de Granollers. Llista prèvia Barcelona: Comissió de Cooperació de Museus Locals de les comarques barcelonines, Diputació de Barcelona.

PATRIMONI (1985) Patrimoni Històric Arquitectònic. Granollers: Caixa de Crèdit Granollers.