Col·lecció d'objectes diversos del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà
Olesa de Montserrat
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Col·lecció conservada al Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà (CMRO). Aquesta associació ha anat aplegant al llarg dels seus anys d'existència un conjunt molt important de material, fruit de les seves recerques i excavacions arqueològiques a la zona d'Olesa i les seves rodalies; especialment a la Cova de la Puda (Esparreguera), Cova dels Lladres (Vacarisses), Sant Pere Sacama i mas Puigventós (Olesa), mas Oliva i masia de can Puig (Esparreguera), castell Voltrera (Abrera) i can Puig (Ullastrell). En destaca una col·lecció de ceràmica que es pot considerar de primer nivell en l'àmbit català, sobretot pel que fa a ceràmica d'època medieval i moderna, amb fons especialment destacats de vaixella blava primerenca (segles XV-XVI) i policroma catalana (segles XVII-XVIII). Un dels conjunts més interessants és el procedent del castell de Voltrera, amb un bon nombre de plats i escudelles de principis del segle XVII. També cal remarcar una gran gerra, recuperada d'una casa d'Olesa, amb un interessant repertori decoratiu, datada a principis del segle XVI. I, pel que fa a la prehistòria, l'aixovar recuperat al jaciment neolític de la Cova dels Lladres, amb una gerreta sencera amb decoració geomètrica de tipus postcardial (a la delegació d'Olesa de la Unió Excursionista de Catalunya se'n conserva una altra) i collarets. Així mateix, el centre també conserva un conjunt d'elements petris de procedència diversa, entre altres una part de l'antiga creu de terme anomenada Creu Reial o tres capitells romànics que podrien haver format part del portal de Sant Pere Sacama, i que van ser adquirits a un antiquari de Barcelona. Són de factura molt rústega i es podrien datar al segle XII. Un té representades dues figures d'animal, possiblement felins, i l'altre és decorat amb un rostre barbat i unes figures que semblen àligues. Al Centre també es conserven algunes mostres d'enteixinats de guix de cases d'Olesa.x
L'any 2021 l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat va signar un conveni de donació de la col·lecció que ara és municipal i s'està procedint a la seva documentació.
Història
L'excursionisme té una llarga tradició a Olesa, des dels anys 1930, quan un grup de joves van iniciar una secció de la Unió Excursionista de Catalunya que, durant uns anys, va ser molt activa en l'exploració i la recerca arqueològica i geològica de l'entorn. L'any 1981 una part dels membres de la secció de la UEC es van escindir, junt amb altres excursionistes aleshores afiliats a la Secció d'Investigacions Subterrànies (SIS) del Centre Excursionista de Terrassa, i van fundar el Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. Des d'aleshores aquesta entitat ha portat a terme la major part d'estudis històrics i intervencions arqueològiques a Olesa i el seu entorn. Des del 1984 ha estat reconegut com a centre col·laborador de la Generalitat en l'àmbit del patrimoni cultural.
Bibliografia
AADD. (1992). Sant Pere Sacama. Els primers pobladors (segles VI a.C. al XIV). Col·lecció Vila d'Olesa, 3. Ajuntament d'Olesa de Montserrat; Publicacions de l'Abadia de Montserrat, p. 90-91 PAGÈS PARETAS, Montserrat (1992). "Castell de Sacama", Catalunya romànica, vol. XX. Barcelona, Fundació Enciclopèdia Catalana Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà. Butlletí mensual. 1986: núm. 35; 1987: núms. 37, 38, 39. Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà (2011). Plafons de l'exposició "6.000 anys fent ceràmica. El nostre patrimoni arqueològic"