Col·lecció de postals de Carme a la Biblioteca de Catalunya
Carme

Fons d'imatges
    Biblioteca de Catalunya.
    Generalitat de Catalunya. Rambla Santa Mònica, n. 8, 08002 Barcelona.
    Jordina Sales Carbonell; Natalia Salazar Ortiz

Es tracta d'un total de 24 postals de principis del segle XX amb vistes del poble Carme i també de les seves rodalies. Seguint la classificació per col·leccions proporcionada per la Biblioteca de Catalunya i basada en la numeració i informació que porten impreses les pròpies postals, es relacionen els següents exemplars: 1. Col·leccions: POSTAL 1: "Plaça del Pi" (col·lecció d'Edicions Aloy, n. 1). POSTAL 2. "Plaça: entrada a les Voltes" (col·lecció d'Edicions Aloy, n. 2). POSTAL 3: "Plaça de l'Església" (col·lecció d'Edicions Aloy, n. 4). POSTAL 4: "Vista general" (col·lecció d'Edicions Aloy, n. 5). POSTAL 5: "Entrada al poble" (col·lecció d'Edicions Aloy, n. 12). POSTAL 6: "Vista general (col·lecció d'Edicions Aloy, n. 13). POSTAL 7: "Carrer Freginal" (col·lecció d'Edicions Aloy, n. 15). POSTAL 8: "Plaça del Pi" (col·lecció d'Edicions Aloy, n. 16). POSTAL 9: "Riera Queralt" (col·lecció d'Edicions Aloy, n. 19). POSTAL 10: "Entrada al poble" (col·lecció d'Edicions Aloy, n. 20). POSTAL 11: "Fuente de Carme" (col·lecció M.R., n. 5). POSTAL 12: "Pont de la carretera" (col·lecció M.R., n. 9). POSTAL 13: "Plaça Major" (col·lecció M.R., n. 11). POSTAL 14: "Entrada a les Voltas" (col·lecció M.R., n. 12). POSTAL 15: "Carrer Fraxinal" (col·lecció M.R., n. 14). POSTAL 16: "Arbreda de la Font" (col·lecció M.R., n. 15). POSTAL 17: "Vista parcial" (col·lecció M.R., n. 17). POSTAL 18: "Plaza de España" (col·lecció sense nom, n. 1). POSTAL 19: "Calle San Martín" (col·lecció sense nom, n. 9). POSTAL 20: "Coll Bas" (col·lecció sense nom, n. 11). 2. Fotògrafs i editorials: POSTAL 21: "Vista de l'Església" (fotògraf Pérez Reus, Exclusiva Vallés). POSTAL 22: "Vista general" (Ediciones Fotografía Cuyás). 3. Sense dades impreses: POSTAL 23: Pagès treballant; porta manuscrita la data 19/9/3. POSTAL 24: Vista general.

Aquestes vint-i-quatre postals amb vistes de Carme formen part d'una col·lecció més extensa de postals propietat del veí de la població Joan Gustems. A finals de l'any 2010 la col·lecció va ser adquirida pel la Biblioteca de Catalunya. Tot i que la primera postal oficialment impresa a la península Ibèrica correspon a una iniciativa de Correos de España de l'any 1873, no és fins la última dècada del segle XIX que es generalitzen les veritables postals il·lustrades, impreses i editades per la indústria privada, i coincidint amb la millora dels mètodes d'impressió. A finals del segle XIX la Unió Postal Universal (organisme especialitzat de la ONU) va regular el format de les postals i va recomanar que les seves dimensions fossin de 9 x 14 cm, format que es va mantenir fins gairebé 1960 (les modernes mesuren 10'5 x 15 cm). A partir de 1906 el revers de la postal se sol trobar dividit en dues meitats: una pel text lliure i una altre per l'adreça del destinatari i el segell. Les postals antigues són actualment objecte de col·leccionisme, pel seu gran valor documental i la seva alta qualitat d'impressió. Per això és un gran encert la cessió de la propietat a un organisme públic de prestigi com és la Biblioteca de Catalunya, garant de la conservació i estudi d'aquest patrimoni cultural col·lectiu.