Col·lecció Centre d'Interpretació Cal Pons
Puig-reig

Des de la Carretera C-16, sortida 79, Puig-reig

Col·lecció
    Ajuntament de Puig-reig
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

La col·lecció de peces de l'església de cal Pons es troba distribuïda en tres grans conjunts: el mobiliari i la imatgeria religiosa està ubicada al seu lloc d'origen, es a dir, a l'altar i al es capelles laterals de l'església; a la capella de Santa Llúcia, formant part d'un retaule-audiovisual es mostren les peces més rellevant de l'orfebreria religiosa de l'església (custòdia, creu processional, reliquiari, calze i patena) pagades per la família Pons el 1887. El tercer conjunt el formen els objectes antropològics cedits per persones vinculades a la colònia Pons i estan col·locats en una vitrina situada al cor de l'església.

El Consorci del Parc Fluvial del Llobregat ofereix visites guiades a l'església i pertant en el curs d'aquestes es pot veure la colecció de peces (www.parcfluvial.cat).

El Centre d'Interpretació de l'Església de la Colònia Pons, a través de tres espais museïtzats, dóna a conèixer el paper que va jugar l'Església en la consolidació del sistema de colònia industrial a Catalunya, tant des del punt de vista dels treballadors i treballadores com dels amos de les colònies.
    El Centre d'interpretació és format per moderns sistemes d'interpretació i les tècniques audiovisuals més capdavanteres, que aconsegueixen traslladar el visitant a un entorn suggestiu i vivencial. El projecte de museïtzació se centra en tres espais de l'edifici religiós (la capella de Santa Llúcia, el cor i la cripta) i s'integra i conviu respectuosament amb aquest, compatible amb la principal funció que encara té l'edifici: la religiosa, amb un horari de misses i d'actes litúrgics que el centre d'interpretació respecta en tot moment.

R.SERRA i R.VILADES: la colònia Pons de Puig-reig (1875-1987), Berga, Ambit de Recerques del Berguedà 1987. R.VILADES i R.SERRA : La colònia Pons (Puig-reig), a L'Erol, Any: 2005 Núm.: 86-87 150 anys de colònies industrials