Col·lecció arqueològica de l'Ametlla del Vallès al Museu Can Xifreda
L'Ametlla del Vallès

  Vallès Oriental
  Museu Can Xifreda (Sant Feliu de Codines)
  291

  Coordenades:

  41.66956
  2.26146
  438520
  4613352
  Número de fitxa
  08005 - 255
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Col·lecció
  Antic
  Romà
  Segle
  I-III dC
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Física
  Inexistent
  Edifici del Museu
  Accés
  Fàcil
  Científic
  Titularitat
  Pública
  Museu Can Xifreda. Can Xifreda s/n, 08182, Sant Feliu de Codines
  Autor de la fitxa
  Virgínia Cepero González

  L'origen del Museu de Can Xifreda prové d'una col·lecció arqueològica de les troballes provinents de les prospeccions o excavacions fetes pel Grup Talp, afeccionats locals a l'arqueologia, entre les dècades dels anys 50 i 70 del segle passat. L'abast geogràfic s'estén per Sant Feliu de Codines i pels municipis pròxims. El material de l'Ametlla del Vallès va entrar sense una documentació sistemàtica, però recull el nom del jaciment o del lloc de trobada: - Can Tiano. Són materials d'època romana provinents d'una tomba, datada entre els segles II-III dC, que fou excavada als anys 70. Es tracta d'una gerra íntegra de ceràmica comuna, diversos fragments de terra sigil·lada, un sílex i una tègula completa. - Pla de Can Carlons. Són materials ibèrics i romans provinents d'una sitja, datada cap als segles I-II dC, que fou excavada als anys 70. Es tracta d'una boca de dolia i quatre pesos de teler.

  Aquest petit museu municipal va néixer gràcies a l'impuls del Sr. Martí Garriga, afeccionat local. La col·lecció de troballes fetes pel Grup Talp al llarg dels anys 50, 60 i 70 van esdevenir patrimoni municipal l'any 1970, i des de l'any1988 estan ubicades a l'edifici modernista de Can Xifreda.

  BUSTAMANTE I PICAÑOL, Martí (1988). Materials i jaciments arqueològics de Sant Feliu de Codines. Museu Arqueològic Municipal, Ajuntament de Sant Feliu de Codines. http://www.ictisp.com/~xifreda/