Coll Lliscador
Prats de Lluçanès

Sector oest del terme municipal
    A 500 metres de la carretera BV-4401, punt quilomètric 20'400

Dolent
    La masia es troba en mal estat pel desús en el que ha caigut, ja que només s'utilitza per a usos agropecuaris. L'edifici principal té la teulada en mal estat i els interiors en estat de ruïna.
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Tipològica
    Ref. cad.: 00000000000000
    Jordi Compte i Marta Homs

Coll Lliscador és una masia situada a l'anomenat Raval de Prats, a l'oest del nucli urbà de Prats de Lluçanès, en un pla travessat per la carretera BV-4401. Es tracta d'una masia de petites dimensions formada per un volum principal de planta rectangular i una ampliació de menor alçada adossada al nord-est, ambdós de planta baixa i primer pis. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra arrebossats a la façana nord-est i en altres panys de paret, i presenta carreus treballats delimitant les cantonades i emmarcant la majoria d'obertures. La teulada és de doble vessant amb aigües a la façana principal i posterior. L'edifici principal té adossades, a les quatre façanes, diverses estructures d'ús agropecuari. La façana principal, orientada al sud-est, presenta un cobert que s'adossa a l'edifici entre la planta baixa i el primer pis. A la planta baixa s'hi observen tres portals, un emmarcat amb pedra bisellada, un altre emmarcat amb brancals de pedra treballada i llinda de maó pla i una emmarcada amb brancals de pedra treballada i llinda de fusta, a més d'una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis s'hi observa un balcó emmarcat amb maó i una finestra emmarcada amb pedra treballada. La façana nord-est té una estructura moderna adossada. A la part visible de la façana, completament arrebossada, no hi ha cap obertura. A la façana nord-oest hi ha adossat un cobert a l'edifici principal, pràcticament a l'altura de la teulada. A la planta baixa presenta un portal emmarcat amb brancals de pedra treballada i una biga de ferro com a llinda, i una finestra de petites dimensions reformada i emmarcada amb pedra. Al primer pis hi ha una única obertura que originalment era una finestra emmarcada amb pedra treballada però que s'ha reformat com a porta, a la que s'accedeix a través d'unes escales modernes de ferro. La façana sud-oest té una estructura d'obra adossada al davant. La façana presenta únicament una finestra de petites dimensions emmarcada amb monòlits de pedra treballada i ubicada sota teulada.

Coll Lliscador es troba documentada en una "llibreta de cobranza" de l'any 1844, on hi apareix com a Clot Lliscador. Per tant, s'ha de situar l'origen de Coll Lliscador en la primera meitat del segle XIX, com en moltes altres cases de l'anomenat Raval de Prats.

Llibreta de cobranza.1844. Arxiu municipal de Prats de Lluçanès.