Casa Nova del Riambau
Prats de Lluçanès

Sector central del terme municipal
    A 50 metres de la carretera BV-4401, punt quilomètric 20'600.

Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Tipològica
    Jordi Compte i Marta Homs

La Casa Nova del Riambau està situada a mig quilòmetre del nucli urbà de Prats de Lluçanès a prop de la carretera que condueix de Prats a Navàs. Es tracta d'una casa bastida sobre roca natural, formada per planta baixa i un pis, de planta rectangular i teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals, constituïda per un volum principal i dos cossos adossats a la cantonada sud-est. Els murs són de maçoneria de pedra amb morter presentant cantonades diferenciades de carreus treballats i panys de parets construïts amb obra. La façana principal, orientada al sud, queda tancada per un mur de pedra que clou un petit pati interior amb portal d'accés emmarcat amb maó i coronat amb una barbacana. La part superior de la façana reformada amb obra presenta una pilar central de pedra i tres obertures de moderna construcció: una central i dues que la flanquegen coronades amb maó pla. A la cantonada dreta s'hi annexa un cos construït amb pedra fins al nivell de primer pis i obra la resta, que s'allarga perpendicularment sobresortint de la façana est. La façana est presenta tres obertures a la planta baixa emmarcades amb brancals de pedra treballada i dues finestres al primer pis, la de la dreta emmarcada amb brancals, llinda i ampit de pedra treballada. Enmig de les dues hi ha una antiga finestra emmarcada amb pedra que actualment es troba tapiada. La façana nord presenta dues finestres alineades verticalment: una a la planta baixa emmarcada amb monòlits de pedra i una al primer pis reformada i coronada amb maó a plec de llibre. La façana oest presenta, a la part dreta, un antic portal de grans dimensions, actualment tapiat i reconvertit en finestra, que conserva els brancals i la llinda de pedra treballada. A la part esquerra hi ha una finestra de petites dimensions emmarcada amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis hi ha dues finestres: una a l'esquerra emmarcada amb brancals, llinda i ampit de pedra, i una a la dreta de menors dimensions emmarcada amb monòlits de pedra. Al voltant de la casa s'hi troben diverses estructures d'ús agropecuari, una bassa a l'extrem nord-est i una pallissa que també té un cobert davant la façana oest.

Algunes parts de l'edifici han estat reformades amb obra vista.

Denominació anterior: Casanova del Riambau.

La Casa Nova del Riambau ha estat identificada com a mas Estrada, topònim documentat des de 1503. L'edificació actual, però, data de finals de segle XVIII, o principis del segle XIX, com la majoria de cases que formen el Raval de Prats.

MASRAMON, R., El Lluçanès Central. Història de la baronia de Lluçà. Ajuntament de Prats de Lluçanès, 1990.