Cal Butxaca
Prats de Lluçanès

Sector oest del terme municipal
    A 550 metres de la carretera BV-4401, punt quilomètric 20'100.

Barroc
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Tipològica
    Jordi Compte i Marta Homs

Cal Butxaca es troba situada al sud de l'església de Sant Sebastià, prop de la masia de les Vinyes. Es tracta d'una casa restaurada recentment formada per un volum principal i un cos adossat a l'esquerra més estret de façana; de planta baixa, un pis i golfes sota teulada i teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Les parets, arrebossades, deixen a la vista els emmarcaments de pedra de les obertures i les cantonades. Dels elements originals en destaca la llinda de pedra de la porta principal - orientada al sud - on s'hi observa la data de 1736 amb una creu intercalada. A sobre s'hi ha inscrit modernament: 1988 CAL BUTXACA. També es conserva, com a obertura original, una finestra al primer pis (sobre el portal) emmarcada amb brancals i llinda de pedra treballada, i un accés lateral a la façana oest. La resta de finestres de la façana principal, tres, i el porxo són d'obertura moderna. A la resta de façanes hi ha diverses finestres emmarcades amb pedra treballada, la majoria d'elles de nova obertura.

S'ha restaurat i arrebossat recentment, i s'hi ha obert diverses finestres modernament. La tercera imatge ha estat extreta del llibre: MASRAMON, R., Prats de Lluçanès. Mil anys d'història, Editorial Ramon Masramon i Noguera, 1979.

La masia de cal Butxaca va ser edificada durant la primera meitat del segle XVIII, tal com ho indica la llinda de la porta principal, amb inscripció datada l'any 1736. La casa s'ha ampliat en alçada i s'han obert diverses finestres a les diferents façanes i una galeria-terrassa.

MASRAMON, R., Prats de Lluçanès. Mil anys d'història, Editorial Ramon Masramon i Noguera, 1979.