Coll del Cellers
Rellinars

Carena del Cellers

Cruïlla amb accés de vehicles a motor
    Marc Malgosa Montserrat. Centre Excursionista de Rellinars

El Coll del Cellers és un pas situat a 415 mt entre el Turó del Cellers (427 mt) i la Serra del Ginebral (la Pòpia 519 mt), que transcorre per la Carena del Cellers d’oest a est.

S’accedeix bé per la pista forestal que voreja la part inferior de la Pòpia. Passat el torrent del Pujolet, cal prendre una pista que puja directa al Coll del Cellers.

En aquesta zona aflora gairebé de forma permanent la base silícia.

La formació vegetal predominant és de Pi Blanc (Pinus halepensis) i algun Cirerer d’Arboç (Arbutus unedo), i presència d'arbusts i mates de fulla persistent i petita com el Bruc d’Hivern (Erica multiflora), el Romaní (Salvia rosmarinus) i també l’Argelaga (Genista scorpius).

La pista d’accés fins el Coll del Cellers, només apte per vehicles tot terreny, és frequentada per caçadors quan hi ha batuda en aquesta zona.

La panoràmica que ofereix des de dalt és el torrent de Pasteres al nord, al seu límit municipal amb Sant Vicenç de Castellet.

En aquest coll hi conflueixen força corriols i camins:

• Direcció nord, dos corriol baixen a la pista que voreja el torrent de Pasteres, força malmesos i difícils de transitar.
    • Direcció oest, una pista que es bifurca per accedir a les dues torres elèctriques que enclaven el Turó del Cellers. Des de la torre sud, un corriol segueix fins a Can Pau Cellers.
    • Direcció sud, un corriol baixa directe a la pista que ve de la Pòpia cap a Can Pau Cellers.
    • Direcció est, la pista principal per accedir a aquest coll, venint de la Pòpia.

Aquest element patrimonial consta en el cadastre en terres del mas de Can Vinyes.

La instal·lació de torres elèctriques és força present en el municipi de Rellinars, eminentment rural. Cada torre, a més, requereix de la construcció d’una via d’accés apte per vehicles fins la seva base per a poder fer  tasques de manteniment. Aquesta pràctica del segle passat ha donat peu, amb el pas dels anys, a l’aparició de molts camins i corriols que han teixit  aquest territori, transitat per motoristes, excursionistes i caçadors.