Coll d’Arques
Navàs

Sector est del terme municipal
    Emplaçament
    Carrer de Castelladral, a l'extrem oest passar el pont sobre l'autovia i prendre el camí a la dreta, direcció oest, uns 500 m. És el camp a la dreta.
    424

41.90009
    1.86455
    405817
    4639307
    08141 - 464
    Prehistòric
    Neolític
    Edats dels Metalls
    L-VIII aC.
    Desconeixem l'estat de conservació del jaciment; probablement força arrasat
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 38.BARP. Nivell 6. AEA
    08140A003000160000IQ
    Jordi Piñero Subirana

Jaciment de l’època del neolític i de l’edat del Bronze que es coneix tan sols per la troballa de material superficial. Es troba en un camp vorejat per bosc de pi, a la zona de Coll d’Arques, a ponent del nucli de Navàs. En aquest indret Josep M. Badia hi va recuperar una pedra polida, a més de ceràmica feta a mà d'època neolítica i del Bronze Final-Ferro; aquesta última del tipus anomenat de "Merlès".

Altres denominacions: Zona Motocròs

L'any 1977 Josep Maria Badia va recollir una pedra polida a l'antiga zona del motocròs de Navàs. L'any 1984 donava a conèixer el jaciment en una publicació amb el nom de Zona Motocròs. Més recentment se li ha canviat la denominació per la de Coll d'Arques.

BADIA MASGRAU, Josep M. (1984). “Dades arqueològiques i històriques entorn de Navàs”. Actes de la XXVI Assemblea Intercomarcal d’Estudiosos (Manresa, 1981), 1er vol. Miscel·lània d’Estudis Bagencs, núm. 3. Manresa, p. 115-121.

BADIA MASGRAU, Josep M. (1988). “Navàs”, Història del Bages, vol II, Ed. Parcir, Manresa, p. 155-182.

CAIXAL, ÀLVAR; VILAMALA, Imma i altres (2018). Pla Especial Urbanístic de protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages). Ajuntament de Navàs. Fitxa 38.BARP

DAURA, A., GALOBART, J., PIÑERO, J. (1995) L’arqueologia al Bages. Col·lecció monografies, núm. 15. Centre d’Estudis del Bages. Manresa, p. 52, 98.