Riera de Navarons
Navàs

Sector est del terme municipal
    Emplaçament
    Carretera de Berga a la sortida de Navàs pel nord. Després del pas sota l'actual autovia, seguir uns 40 m la carretera i en les feixes que es troben al nord.
    378

41.90785
    1.87741
    406895
    4640154
    08141 - 463
    I-III
    Estat del jaciment desconegut, probablement força arrasat
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 09.BARP. Nivell 6. AEA
    CCAA1554
    08140A002000070000IQ
    Jordi Piñero Subirana

Jaciment d’època romana que es coneix tan sols per la troballa de material superficial. Es troba emplaçat en una àrea no gaire definida als peus d’un turó que s’aixeca al nord de la riera de Navarons, prop del pas de la carretera C-16. Sembla que les troballes es van realitzar en les feixes inferiors properes a la carretera. Aquí l’historiador Josep M. Badia hi va recollir fragments de ceràmica romana sigil·lada i sigil·lada clara. Amb aquestes poques dades no es pot especificar de quin tipus d’assentament es tractava, probablement de tipus rural.

Aquest jaciment el va donar a conèixer l’any 1981 l'historiador Josep Maria Badia en el transcurs de la XXVI Assemblea Intercomarcal d’Estudiosos celebrada a Manresa; posteriorment se’n van publicar les actes. El 1988 es va incloure en la Carta Arqueològica. En la visita efectuada el 2015 amb motiu del Catàleg del Patrimoni de Navàs (PEUPIC), per indicacions de Josep M. Badia es van situar les troballes a una cota inferior d’on s’havien marcat en la revisió de la Carta Arqueològica de l’any 2010; és a dir, en les feixes de conreu ara ermes prop de la carretera.

BADIA MASGRAU, Josep M. (1984). “Dades arqueològiques i històriques entorn de Navàs”. Actes de la XXVI Assemblea Intercomarcal d’Estudiosos (Manresa, 1981), 1er vol. Miscel·lània d’Estudis Bagencs, núm. 3. Manresa, p. 119.

BADIA MASGRAU, Josep M. (1988). “Navàs”, Història del Bages, vol II, Ed. Parcir, Manresa, p. 159.

DAURA, A.; GALOBART, J. (1983). "L’arqueologia al Bages", 2n volum. Les Fonts. Quaderns de Recerca i Divulgació, núm. 6. Col·legi Doctors i Llicenciats, Manresa, p. 30-31.