Cocó de la Boïga
Rellinars

Marge de pedra seca de la Boïga

El marge de pedra seca el protegeix
    Marc Malgosa Montserrat, Marc Sàmper Gispert i Joan Soler Gironès

Cocó situat arran de terra en el marge de pedra seca que trobem en el corriol que ve de la font de la Boïga direcció sud cap el torrent de la font d’en Sala. Mesura 40 cm d’alçada i 40 cm d’amplada, i té una fondària de 90 cm.

S’hi pot accedir per la pista que puja a Casajoana cap a la Morella.

Un cocó és un armari arran de terra en una paret de pedra seca, ja sigui dins d’una barraca de vinya o en un marge d’una feixa. Acostuma a tenir prou profunditat per a guardar-hi eines llargues. Normalment destaquen per tenir disposada una llinda plana damunt la porta d’accés.

Element inventariat per l'Observatori del Paisatge de Catalunya dins el projecte Wikipedra de construccions de pedra seca, amb el codi número 145.

Aquest element arquitectònic consta en el cadastre en terres del mas de Can Gibert, Rellinars.

L’art i la tècnica que deriva de la pedra en sec, ha enginyat diferents tipologies constructives de caire patrimonial. És cert que les més conegudes són les barraques i els marges, però també podem trobar escales volades o escales de pedra, camins empedrats, arneres, trones o escocells, entre molts d’altres. És ben verídic que la pedra seca, també forma part de la identitat del municipi i que cal vetllar per la seva conservació.