Forats d’en Claudi
Rellinars

Les Serres de Rellinars

Marc Malgosa Montserrat, Marc Sàmper Gispert i Joan Soler Gironès

Formació geològica singular. Es tracta de tres forats que s'han generat en una roca sedimentària per erosió de pluja i vent amb el pas dels anys, creant aquestes cavitats que prenen el color del propi sediment, en aquest cas, sorres i llims molt fins, de color groguenc i grisós.

Mirant la roca d’oest a est, podem observar els tres forats:

• El primer forat situat a l’oest és doble, amb una columna al mig, però comunicats pel seu interior. Mesura 200 cm d’amplada i 50 cm d’alçada.
    • El forat central és el més petit, mesurant 175 cm d’amplada i 56 cm d’alçada.
    • El forat situat a l’est mesura 175 cm d’amplada i 88 cm d’alçada.

Per la seva ubicació en el carener de les Serres, venint de la pista ampla dels dipòsits en direcció al Collet dels Capellans, el seu accés és fàcil. Solament caldrà accedir a la part superior per apropar-nos als forats que ens queden a uns 25 mt de la pista. Hi ha un corriol una fresat per l’accés.

Els llims són una fracció mineral composta per partícules de diàmetre inferior a 0,063 mm.

Aquest element arquitectònic consta en el cadastre en terres de Cal Plan, Rellinars.

Testimonis locals assenyalen que era lloc frequentat per la canalla per jugar i amagar-se. Feien pilotes amb la barreja d’aquesta sorra i aigua que després es llençaven entre ells.

D’aquesta sorra també en diuen “Terra d’Escudelles”, perquè fins el segle passat, s’utilitzaven com abrasiu per a netejar coses greixoses, sobretot atuells de cuina i vaixella.

TARBUCK, Edward J. i LUTGENS, Frederik K. - “Ciencias de la Tierra, una introducción a la geografia física” 8a edició - Pearson Educación S.A. (2005)

STRAHLER, Arthur i STRAHLER, Alan H. - “GEOGRAFIA FÍSICA” 3a edició - Ediciones Omega (2000)