Cisterna de la teuleria del Puig de la Balma
Mura

Puig de la Balma
    Es troba en uns terrenys situats sobre el Puig de la Balma.

Pla especial Parc, 1997.
    Cortés Elía, Mª del Agua

A l'esquerra del camí, al costat de la teuleria del Puig de la Balma, en una esplanada petita, hi ha una cisterna per acumular aigua de pluja. Es tracta d'una cisterna construïda sota el nivell del terra, pel que queda subterrània. Està coberta amb dues voltes de canó de maó, amb un pilar de maó al centre, i tot cobert exteriorment per terra. Amida aproximadament 8 metres quadrats amb una alçada màxima d'un metre. Té una porta ubicada al sostre, és a dir, al nivell del paviment exterior; és rectangular i situada en un extrem lateral, de manera que hi ha tres graons per baixar fets de blocs de pedra encaixats a la paret. Actualment es troba buit d'aigua, però amb restes vegetals.

Es troba dins la zona del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Per arribar cal agafar el camí que passa per El Puig de la Balma cap a la granja, i a uns 1.200 m. cal agafar un trencall a la dreta, camí que planeja, i a uns 1.000m. a la dreta es veu l'edificació.

Aquesta cisterna recollia les aigües pluvials dels entorns i del torrent del Puig, acumulant-se per tal d'utilitzar-la en la teuleria que es troba al costat.

BALLBÈ, M.: Aportació històrica de Mura. Les cases de pagès. Mura. 1997. FERRANDO I ROIG, A. (1993). El mas Puig de la Balma. Mura. Col·lecció Cavall Bernat, 23. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat.