Cementiri municipal de Navàs
Navàs

Passeig de Circumval·lació. Navàs

Pau Duarri Saperas (mestre d'obres)
    BPU
    Pla Especial Urbanístic de Protecció del patrimoni i catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Navàs (Bages), 2018, amb el núm. 10.EA. Nivell 2. Conservació. Nivell 4. Ambiental / Nivell 6. AEA
    Ajuntament de Navàs
    Jordi Piñero Subirana

Cementiri de Navàs, emplaçat als afores del poble, en el sector nord-oest. Consta d’un recinte de planta rectangular tancat per un mur perimetral. Al costat sud-oest hi ha l’entrada, formada per una porta reixada entre pilars i precedida per una línia de xiprers que queden fora del recinte, a la zona de l’aparcament.

A l’interior gairebé tota la zona perimetral és ocupada per una construcció porxada, amb nínxols, de ressonàncies vagament romàntiques o modernistes. La conformen una successió d’arcs rebaixats de molt poca alçada sobre esveltes columnes fetes de maons encreuats tot formant uns fustos denticulats. Tots els paraments són pintats de blanc excepte els elements que conformen la porxada, de color groc. L’espai central és ocupat per tres blocs de nínxols perpendiculars que formen una trama de carrers i que corresponen a intervencions posteriors.

Antigament, i mentre Navàs va ser sufragània del Mujal, els enterraments es feien al cementiri del Mujal. En instituir-se la parròquia de Navàs es va formar una Junta encarregada de realitzar el projecte de construcció del cementiri. Es va dur a terme amb fons parroquials i amb la cooperació del poble, a través de donacions en almoines o en jornals.

El cementiri de Navàs es va inaugurar el 23 de gener de l’any 1911, per la Festivitat de la Sagrada Família. Després de la funció religiosa a l’església es va anar en processó al cementiri i se’n va fer la benedicció. Segons informacions orals de Josep Maria Badia, el mestre d’obra fou Pau Duarri, que va executar-ne el cos més antic situat a ponent; el primer a l’esquerre així que s’entra. El cos de llevant es va construir posteriorment, a imitació de l’anterior.

Després de la inauguració la Junta continuà encarregant-se del manteniment i administració del cementiri, així com de la venda i lloguer de nínxols.

BADIA, J.M. (1997). Història de l’Església de Navàs. I - De la primera església a la Guerra Civil (1897-1939). Parròquia de Navàs 100 anys 1897-1997. Navàs, p. 90-91.